promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
18 ezer éves, fagyott fenevadot találtak a tudósok, végre sikerült megfejteniük a titkát
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vizsgálatok egyértelmű eredménnyel zárultak a rejtélyes állattal kapcsolatban.

A szibériai permafroszt egyszerre izgalmas és félelmetes, hiszen a globális felmelegedés miatt egyre több olyan dolgot fedeznek fel ott a tudósok, amik nagyban segítik a modern tudományt, de közben elég veszélyesek is lehetnek. Utóbbi kategóriába tartoznak például azok a vírusok, amik több ezer évig raboskodtak a föld alatt, de a feltárások után akár újra is tudnak éledni, ezzel pedig elképzelhetetlen poklot szabadíthatnak ránk.

Persze vannak olyan felfedezések is a szibériai permafrosztban, amik inkább a pozitív kategóriába esnek, ilyen volt 2018-ban a Dogor névre keresztelt, jégbe fagyott fenevad megtalálása is. Először a világ legöregebb kutyájának nevezték a 18 ezer éves, elképesztően jó állapotban megmaradt állatot, ami még kölyök volt, mikor elhunyt, a tudósok pedig abban reménykedtek, hogy a lelet válaszokat adhat arra, hogy mikor szelídítette meg az emberiség a farkaselődökkel rendelkező kutyákat – nos, kiderült ezzel kapcsolatban egy elég fontos információ.

Dogor valójában nem egy már emberhez szokott kutya, hanem csak egy egyszerű farkaskölyök, vagyis hiába szerették volna a szakértők, sajnos nem tudják összehozni elméletben a maradványait a vadállatok ősi megszelídítésével, mivel a tesztek alapján egyértelműen egy rég eltűnt farkasfajtához tartozik az állat – de ettől függetlenül így is egy hihetetlen fontos és különleges felfedezésről van szó, hiszen kimagaslóan jó állapotban maradt meg.

A tudósok szerint nagyjából 14-30 ezer évvel ezelőtt szelídítette meg az emberiség a kutyákat, de ezzel kapcsolatban még mindig rengeteg a rejtély és a kérdés, ezért is sajnálják sokan, hogy Dogor nem tudott segíteni a válaszok megtalálásában – de legalább végre kiderült, hogy mi is volt valójában a tévesen a világ legöregebbnek titulált kutyája: egy farkaskölyök, aminek még a tejfogai is megmaradtak.

Itt lehet megnézni Dogorról egy videót:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás