promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnali riasztást adtak ki a meteorológusok a pénteki időjárás miatt
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

17 vármegyére adtak ki riasztást a meteorológusok, valahol már másodfokúra kellett emelni.

Csütörtökön megérkezett a hidegfront, ami pénteken fog majd inkább érvényesülni. Azt mondják, hogy a májusi eső aranyat ér, pénteken pedig nem kevés fog leesni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat fokozott riasztást adott ki péntek hajnalban, amely szerint az éjjel érkezett záporos, zivataros csapadékrendszer fokozatosan északkeleti irányba helyeződik. A zivatarok környezetében intenzív csapadékhullás (15-25 mm), viharos (60-75 km/h) széllökés előfordulhat, illetve néhol apróbb szemű jég sem kizárt. Napközben ez a csapadékrendszer fokozatosan gyengülve északkelet felé elhagyja hazánkat.

(Fotó: OMSZ)

Péntek délután újabb zivatarok képződhetnek (a délnyugati területeken legkisebb valószínűséggel), köztük heves zivatarok is, melyekre legjobb esély az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén mutatkozik. Zivatarok környezetében jégeső (ált. 1-3 cm), viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h) előfordulhat. Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3+ cm) erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (ált. 20-30 mm, ismétlődő csapadékgócok lokálisan ennél több) is társulhat. A zivatartevékenység (intenzitásából veszítve) az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat.

(Fotó: OMSZ)

Ugyanakkor péntek éjfélig az Alpokalján területi átlagban 20-30 mm, lokálisan ezt meghaladó mennyiségű eső is eshet.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-jelentés szerint az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék. A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15 és 20, másutt 21 és 27 fok között várható. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás