promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tragikus sorsra jutottak Kleopátra gyermekei, kevesen írnak a legendás egyiptomi királynő utódairól
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legszebb királynőjének DNS-e a mai napig fennmaradhatott?

Kleopátra, Egyiptom legendás királynője négy gyermeket szült, akiknek sorsa szorosan összefonódott a korszak politikai viharaival. Bár Kleopátra igyekezett biztosítani gyermekei jövőjét, a hatalmi harcok és intrikák árnyékot vetettek sorsukra.

Kleopátra, VI. Ptolemaiosz egyiptomi fáraó lánya volt. Apja halála után, 18 évesen társuralkodó lett öccsével. A két testvér hamarosan konfliktusba került, és Kleopátrát száműzték Egyiptomból. Kleopátra Julius Caesarral, a Római Köztársaság hatalmas hadvezérével szövetkezett. Caesar segítségével visszatért Egyiptomba, és legyőzte öccsét. Kleopátra hamarosan Caesar szeretője lett, és egy fiuk is született, Caesarion.

Caesar bekövetkezett halála után Kleopátra Marcus Antoniusszal, Caesar egyik legfőbb követőjével lépett szövetségre. Kapcsolatukból három gyermek született. Antonius és Kleopátra hatalmas birodalmat építettek ki, amely Egyiptomot, Görögországot és Kis-Ázsia egy részét is magába foglalta.

Kleopátra halálával véget ért a Ptolemaiosz-dinasztia uralma Egyiptomban, és az ország római provincia lett. Kleopátra legendás alakja továbbra is élénken él az utókorban, és számos művészeti alkotás ihletője volt.

Caesarion, a rejtélyes herceg

Kleopátra elsőszülött fia, Caesarion Julius Caesartól származott. Caesar halála után Kleopátra igyekezett fiát trónra juttatni, de Octavianus hatalomra jutása ezt megakadályozta. Caesarion sorsa rejtély maradt, valószínűleg Octavianus parancsára végeztek vele.

Az ikrek: Alexandrosz Héliosz és Kleopátra Szeléné

Kleopátra Marcus Antoniustól született ikrei, Alexandrosz Héliosz és Kleopátra Szeléné, szintén nehéz sorsra jutottak. Szüleik bukása után Rómába vitték őket, ahol Octavianus politikai játékszereivé váltak. Sorsukról keveset tudunk, valószínűleg nem élték meg a felnőttkort.

Ptolemaiosz Philadelphosz, a homályba burkolt fiú

Kleopátra és Antonius legkisebb fiáról, Ptolemaiosz Philadelphoszról még kevesebbet tudunk. Egyes források szerint luxusban élt, de korán meghalt, míg mások azt állítják, hogy elmenekült Egyiptomból és ismeretlen helyen halt meg.

Kleopátra öröksége

Kleopátra gyermekeinek sorsa szimbolikusan is tükrözi a királynő örökségének összetettségét. Bár hatalmas befolyást szerzett és Egyiptomot a Római Birodalommal egyenrangú hatalommá emelte, gyermekei nem tudták megőrizni eredményeit. Sorsuk a történelem homályába veszett, de emlékeik továbbra is élénken élnek az utókorban.

Forrás: Ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás