promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták Kleopátra sírját, de sosem nyithatják ki
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok már régóta rebesgetik, hogy ott lehet a sír, ám képtelenség kinyitni.

Kleopátra, aki i. e. 69 és i. e. 30 között élt, az ókori Egyiptom egyik legismertebb és legkarizmatikusabb uralkodója volt, legendák szólnak róla és roamntikus életéről, hiszen több császárral is szoros viszonyt ápolt. A Ptolemaiosz-dinasztia tagjaként Kleopátra a hellenisztikus világ egyik utolsó jelentős uralkodója volt, és az egyetlen, aki egyiptomi nyelven is beszélt. Híres volt bájos és meggyőző személyiségéről, valamint politikai ügyességéről, amellyel sikerült megőriznie Egyiptom függetlenségét,

sőt, még országa erejét is növelte a bukás pillanatáig.

Kleopátra két római vezetővel, Julius Caesarrel és Marcus Antoniussal is romantikus kapcsolatot ápolt, ami jelentős politikai következményekkel járt mind Egyiptom, mind a Római Birodalom számára. Ezek a kapcsolatok kulcsszerepet játszottak a római polgárháborúkban, és végül Kleopátra és Antonius tragikus halálához vezettek, amely után Egyiptom a piramisaival egyetemben végül római provincia lett.

Kleopátra természetesen a művészetet is megihlette, több tucat film és egyéb művészeti alkotás szól róla.

A sírját pedig már évszázadok óta keresik, ám nem találják. Nemrégiben pedig a legnevesebb egyiptomi régész elmondta, hogy hol lehet, ám nem tudják kinyitni. Felfedték, hogy a sír hol lehet, ám az a hely megközelíthetetlen. Az egyik leghíresebb Kleopátra-sí kutató, Kathleen Martínez már évtizedek óta a sír nyomában van, és korábban egy gigantikus barlangot is találtak a sivatagban, amelyről sokáig azt feltételezték, hogy ott nyugodhatnak a szerelmesek, ám Egyiptom elsőszámú régésze, Zahi Hawass nyilatkozott a The Sun-nak, és meglehetősen határozottan állította, hogy a sír valószínűleg az egykori uralkodói palota mellett található.

Ám van egy kis bökkenő, az, hogy ez a terület totálisan víz alatt van már nagyon régóta. A szakértő szerint ez az oka, hogy ezidáig nem nyithatták ki azt.

Íme Kleopátra lenyűgöző palotája a tenger mélyén fényképezve:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás