promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2000 éves egyiptomi szarkofágot nyitottak ki, amit benne találtak az még az átoknál is hátborzongatóbb
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy hollywoodi forgatókönyvbe illő esemény történt Egyiptomban. Az egyiptomi Régiségügyi Minisztérium régészei a közelmúltban egy 2000 éves óriási fekete szarkofágot nyitottak meg Alexandria Sidi Gaber kerületében, és amit benne találtak megváltoztat mindent.

Ez a lenyűgöző, 2,5 méteres) monumentális lelet a legnagyobb szarkofág, amelyet valaha is fedeztek fel ebben a régióban. A régészek a történelem titokzatos mélységeibe ásták bele magukat, és egy meglehetősen váratlan és hátborzongató felfedezést tártak fel.

Nagy Sándor halála és a római invázió közötti időre nyúlik vissza az eredete, a gránit szarkofág évszázados zavartalan történelemről tanúskodik. A fedél és a szarkofág között egy habarcsréteg utal arra, hogy még érintetlen és soha senki nem tárta fel.

A LELEPLEZÉS

Ellentétben az átkoktól vagy természetfeletti erőktől való félelmekkel, az ősi koporsó kinyitásakor nem bukkantak fel rosszindulatú szellemek. Ehelyett szúrós szag töltötte be a levegőt, amikor a régészeket váratlan látvány fogadta – a szarkofág megtelt szennyvízzel, amely valószínűleg egy közeli útról szivárgott be. Az elsöprő bűz arra kényszerítette a csapatot, hogy átmenetileg visszavonuljanak, így az ősi kamra egy órán keresztül kiszellőzhetett a további vizsgálat előtt.

Forrás: The Archeologist

A zavaros szennyvízben három csontváz feküdt, amelyeket Shaaban Abdel Moneim, egyiptomi régész, a múmiák és csontvázak tanulmányozásával foglalkozó szakértő kezdetben férfiként azonosított. Noha pontos szerepük továbbra is csak feltételezés alatt áll, a szakértők azt sugallják, hogy a lakók valószínűleg tisztviselők, esetleg katonai alakok vagy akár papok voltak. Nevezetesen, a szarkofágon található feliratok hiánya kizárta annak lehetőségét, hogy királyhoz vagy császárhoz tartoztak volna.

HELYREÁLLÍTÁS ÉS VIZSGÁLAT

A titokba burkolt csontvázakat restaurálják és alapos vizsgálatnak vetik alá az Alexandriai Nemzeti Múzeumban. A szakemberek célja, hogy feltárják a haláluk körülményeit, és megközelítsék azt a korszakot, amelyben éltek. Bár a feliratok hiánya korlátozza a szarkofág tulajdonosának azonosítását, a felfedezés lenyűgöző lehetőséget kínál a történelem elfeledett fejezeteinek összerakására.

KIHÍVÁSOK

A kolosszális szarkofág kiemelése ősi nyughelyéről óriási kihívás elé állítja a régészeket. Waad Abul-Ela, a minisztérium projektrészlegének vezetője egy aprólékos, két részből álló folyamatot vázolt fel ehhez a kényes művelethez. Először a szarkofágot körülvevő területet töltik fel, majd ezt követően egy vontatóval tudományosan precízen megemeli, biztosítva ennek a felbecsülhetetlen értékű régiségnek a megőrzését.

A 2000 éves óriási fekete szarkofág megnyitása Alexandriában egyszerre kavart elbűvölést és intrikát, mivel a benne lévő csontvázak bepillantást engednek egy letűnt korszakba. A királyi jelvények hiánya ellenére az ősi lakók életével és halálával kapcsolatos lehetséges kinyilatkoztatások gazdagítják Egyiptom rejtélyes múltjának megértését. Az óriás fekete szarkofág, amely egykor néma tanúja volt az idő múlásának, most lehetőséget nyújt a modern világnak, hogy megfejtsük a megbúvó rejtélyeket.

(Forrás: The Archeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás