promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos sírt tártak fel Egyiptomban, amit benne találtak, cáfolja a tudomány korábbi álláspontját
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen felfedezésre bukkantak egyiptomi kutatók a legújabb ásatások során. Egy rég elfeledett királynő sírjára bukkanhattak „borozgatás” közben. 

Az ókori egyiptomi sír egy titokzatos felfedezésre vezette az archeológusokat, és talán a legfontosabb következtetést sikerült levonniuk. Az Abydosban található temetkezési helyen megtalált 5 000 éves bor arra utal, hogy Meret-Neith, Egyiptom elfeledett női uralkodójának végső nyughelye lehetett.

Meret-Neith és férje, Djet király az ókori Egyiptom első dinasztia uralkodói közé tartoztak. Az ásatások azonban azt sugallják, hogy Meret-Neith is rendelkezhetett uralkodói hatalommal, habár a történelemkönyvek eddig másról szóltak. Bár néhány szakértő megkérdőjelezi ezt a teóriát, mondván, hogy "a feleségeket és lányokat általában nem tekintették királyi öröklés szempontjából uralkodónak", főleg ilyen korai időszakban.

Mindenesetre a felfedezett borral teli sír, amely százszámra tartalmazott boroshordókat, arra utal, hogy Meret-Neith meghatározó személy lehetett, és rendkívül magas hatalommal bírt. A szőlőmagokkal töltött hordók a bor legrégebbi bizonyítékai közé tartoznak, amelyek valaha is előkerültek.

Azonban a nagy hatalomra még számos bizonyíték utal. A sírban talált feliratok arra utalnak, hogyMeret-Neithfontos kormányzati pozíciókat töltött be Kr. e. 3000 körül, beleértve a kincstárnoki szerepet is.

Meret Neithet nevét a gyógyító és védelmező istennőről kapta, aki segített az embereknek meggyógyulni a betegségekből és megszabadulni a gonosz erőktől. Híres volt gyógyító erejéről és orvosi tudásáról.

Emellett Meret Neithet a harcosok, katonák és vadászok istennőjeként is tisztelték. Sokszor láthatjuk őt olyan fegyverekkel, mint az íjak és nyilak, vagy a kopja és pajzs, ami azt jelzi, hogy képes védelmezni az embereket és harcolni a gonosz ellen.

Meret Neith istennőnek több jelentése és szerepe is volt az ókori Egyiptomban, és bár nem minden részletét ismerjük róla, jelentős istennő volt az egyiptomi hitvilágban.

Bár még mindig sok rejtély övezi Meret-Neith sorsát, az ásatások és a felfedezések izgalmas új információkat hoznak felszínre erről a különleges nőről és koráról. Vajon valóban ő volt az ókori Egyiptom történelmének első női uralkodója? Csak további kutatások és felfedezések tudják majd megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Forrás: Daily Mail Online 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás