promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1500 éve lezárt egyiptomi koporsót tártak fel, a tudósokat is meglepte, amit benne találtak
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A varázslatos Egyiptomi birodalom még ma is képes meglepni minket, a mostani lelet egészen új oldaláról mutatja be őket.

Kevés varázslatosabb hely akad a földön, mint a misztikum homályába burkolódzó ősi Egyiptom. Még azok is jól ismerik ezt az évezredekkel korábban virágzó birodalmat, akik kevésbé érdeklődnek a történelem iránt, hiszen számtalan különleges felfedezés és titok kapcsolódik hozzá, amelyek nem csak a szakértőket, de a hétköznapi embereket is lázban tartják.

A régészetet sokak által csodált tudomány. Nap mint nap a régmúlt idők varázslatos emlékei között dolgozhatnak, és ahogy viccesen meg szokták jegyezni, még csak kapkodniuk sem nagyon kell, hiszen a leletek, amikkel dolgoznak, már eddig is évezredeket vártak, néhány évet még nyugodtan kibírnak.

A legtöbbet kutatott területek közé tartozik a Nílus vidékének régi, dicsőséges korszaka. Kevés olyan birodalom létezett a földön, amely ennyi lenyűgöző emléket hagyott volna hátra maga után. Hatalmas, égbetörő piramisok, az alattuk elhaladó vándorokat zord tekintettel figyelő szfinxek és persze a számtalan, ősi istenségnek emelt szentély teszi annyira varázslatossá ezt a helyet.

A popkultúrális hatása is nagyon erős, kevés mitikus szörny jelent meg annyi filmben és könyvben, mint a múmiák, vagy a fáraók sírját bolygatókat sújtó átok. Hazánkban is még mindig nagyon népszerű az 1999-ben Brendan Fraser és a gyönyörű, magyar származású Rachel Weisz főszereplésével készített Múmia című film. Különleges és elgondolkodtató talányokért viszont nem kell a fantázia birodalmába utaznunk, a valóság is legalább annyira magával ragadó, mint azt a legutóbbi felfedezés is bizonyítja.

1500 éve lezárt egyiptomi rézkoporsókat vizsgálta kutatók, a kutatás pedig nem csak a bennük talált maradványok miatt érdekes, hanem a feltáráshoz alkalmazott megoldás miatt is. A koporsók különleges kialakítása eleve sokak érdeklődését felkeltette, hiszen félig emberi, félig állati szörnyet ábrázolt, így adott volt a kérdés, vajon mi lapulhat benne?

A The Argus cikke szerint kinyitása során könnyen megsérülhetett volna az érzékeny lelet, ezért a londoni British Museum tudósai neutrontomográfiai módszer segítségével próbáltak „belesni” a lezárt koporsóba. Az eljárás lényege, hogy a vizsgált tárgyon áthaladó neutronnyalábok révén gyűjtenek információt annak szerkezetéről, majd számítógép segítségével elemezve a kapott adatokat, lényegében láthatóvá tudják azt tenni.

A feltárt furcsa temetkezési kellékek tartalma sokakat meglephet: állati, többek között egy Észak-Afrikában őshonos gyík csontjai lapultak bennük. Valójában ez nagyon jól illik ahhoz, amit az ősi egyiptomi civilizációról már eddig is tudtunk, hiszen fontos szerepet tulajdonítottak az állatoknak és sokszor azokat is mumifikálták. Ennek céljáról még akadnak viták tudományos körökben, de a legnépszerűbb álláspont szerint fogadalmi felajánlások lehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás