promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs felfedezés Egyiptomban: a gízai nagy piramisban bukkantak titkos folyosó nyomaira
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas felfedezést tettek egyiptomi régészek. Vajon egy lépessel közelebb kerültünk, hogy feltárjuk egy piramis újabb titkát?

Óriási felfedezést tettek egyiptomi régészek, ugyanis nemrég megerősítették, hogy egy rejtett belső folyosó létezését a gízai Nagy Piramis főbejárata felett. Egy endoszkóppal készült videófelvétel megmutatta a folyosó belsejét, amely 9 méter hosszú és 2,1 méter széles. A tudósok szerint azért hozhatták létre, hogy a piramis súlyát újraosszák a bejárat vagy egy másik, még fel nem fedezett kamra körül.

Ez újabb kérdéseket vet fel, mit is rejthet ez a rejtélyes építmény?

A kutatók a Nagy Piramis északi oldala mögött, a főbejárat felett mintegy 7 méterrel egy üres teret észleltek, egy olyan területen, ahol egy kőből készült ék alakú szerkezet található. További vizsgálatokat végeztek radarral és ultrahanggal, mielőtt egy 6 mm széles endoszkópot vezettek be az ékzárakat alkotó kövek közötti apró illesztésen keresztül. A kamera felvételeit csütörtökön a piramis mellett tartott sajtótájékoztatón mutatták be. Egy üres folyosót mutatott, amelynek falai durván faragott kőtömbökből és boltíves kőmennyezetből készültek.

A Nagy Piramist, amely 146 méter magas, a negyedik dinasztia idején építtette a gízai fennsíkon Khufu, azaz Kheopsz fáraó, aki i. e. 2609 és i. e. 2584 között uralkodott.

Annak ellenére, hogy a Föld egyik legrégebbi és legnagyobb műemléke, nincs egyetértés abban, hogyan épült.

Zahi Hawass egyiptomi régész szerint a folyosó rendkívüli felfedezést jelent. Azt is elmondta, hogy ez választ adhat arra kérdésre, hogy Khufu király sírkamrája ott van-e a piramis belsejében. Feltételezte, hogy a folyosó alatti térben valami fontos dolog lehet és biztos benne, hogy pár hónap és ezt a világ elé tárhatják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás