promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyiptomi régészek sokkoló dolgot találtak az egyik sírban, döbbenten állnak a felfedezés előtt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezést tettek tudósok Egyiptomban. Értetlenül állnak a találtak előtt.

Egyiptomban rejtélyes maradványokat fedeztek fel tudósok. A mai napig értetlenül állnak a megtalált maradványok felett. Ugyanis megmagyarázhatatlan módon mumifikálódott páviánok maradványaira bukkantak egy feltárt sírban. Új kutatások segítségével új információkat tárhattak fel az ősi Arab-félsziget számára a majmok szent jelentőségéről. A régészek azt állítják, hogy Punt és Adulis, két legendás kereskedelmi régió, valójában ugyanaz a hely lehetett az Eritrea partvidékén.

Forrás: Scienceealert

A mumifikált páviánok, amelyeket 1905-ben találtak az egyiptomi Thébákban, a Nílus nyugati partján, a majomvölgyben, ahol korábban már páviánok ábrázolásait találták a sírok falain. Az állatok hiányzó harapófogó fogai és szolgákkal való eltemetése felvetette a kérdést, hogy hogyan kerültek oda és miért?

A majmok ábrázolása nem volt ritka az Egyiptom kultúrában. A szent állatok közül az egyiptomi kultúrában jelentős szerepet játszottak.

A majmokat Thot isten jelképeként tisztelték, aki az írás, a bölcsek és az orvosok istene volt. Ezenkívül a majmokat is a bölcsek és a tudósok állataiként tartották számon, akik a természet titkainak megismerésében segítettek.

A majmok emellett védelmező szerepet is betöltöttek az emberekkel szemben, hiszen híresek voltak rendkívül éles érzékszerveikről és intelligenciájukról. A szent majmok gyakran szerepelték a falfestményeken és szobrokon, amik a templomokban és sírokban is megtalálhatóak voltak.

A felfedezés a páviánokkal kapcsolatban érdekes fordulat lehet a történelemben, mert nem világos, hogyan kerültek Egyiptomba, és hogyan történt az oda szállításuk, felnevelésük és végül a mumifikálásuk. Az is rejtély, hogy az egyiptomiak, hogy jutottak hozzájuk, mivel a páviánok nem őshonosok a régióban. A páviánok főleg Afrika szubszaharai területein élnek, de néhány fajuk Ázsia délkeleti részén is megtalálható.

Forrás: SienceAlert

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás