promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés Egyiptomban, megtalálták a Holtak könyvét, ami átsegít a túlvilágba
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezésre bukkantak régészek egy egyiptomi ásatás során. Megtalálták a Holtak könyve egy újabb példányát. Ez segíthet megfejteni az ókori Egyiptom titkainak egyikét.

Régészek egy 3500 éves egyiptomi temető feltárása során felfedezték a „Holtak könyvét”, amely varázslatokkal segítette az elhunytat az utazásban az élet után. A legújabban bemutatott régészeti lelet egy kb. 13-15 méter hosszúságú tekercs. Az ilyen tekercseket gyakran használtak az ókori Egyiptomban a temetkezésekhez, és varázslataik egyfajta "utazási biztosításnak" számítottak, hogy a holtak a megfelelő helyre kerüljenek. Ritka, hogy egy tekercs ennyire jó állapotban és egy érintettlen sírból kerül elő.

Nem a tekercs volt az egyetlen kincs, amit az egykor az Újbirodalomhoz tartozó helyszínen találtak. A régészek a tekercs mellett olyan múmiákat találtak, amelyek feltehetően magas rangú tisztségviselők voltak. Közülük néhány még mindig díszes kő szarkofágjaikban pihent meglepően jó állapotban. Ezekkel az újabb felfedezésekkel közelebb kerülünk a ókori egyiptomi temetkezési szokások megértéséhez.

A világ legismertebb „Halottak Könyve” a tibeti buddhizmusban, konkrétan a bardo tanításokban található. Ez a szöveg a tibeti halottak Bardo régiójában való vándorlását írja le a halál után. A híres mű "A Halottak Könyve a Bardo régióról" vagy egyszerűen "A Halottak Könyve" címet viseli.

Ezen kívül az "Egyiptomi halottak könyve" is híres és ismert, ami az ókori egyiptomiak hitvilágát és halál utáni életüket mutatja be. Ez a könyv kifejti, hogyan kell navigálni a halál utáni világban és felkészít a túlvilági ítéletre. Fontos megjegyezni, hogy a Halottak Könyve kifejezés nemcsak erre a két műre vonatkozhat, hanem más kultúrákban és vallásokban is találhatók hasonló jellegű szövegek és hagyományok.

Ezek a művek elég drágák voltak a régi időkben, mivel be kellett írni a nevet a tekercsbe, hogy a holtak ténylegesan a túlvilágba jussanak, így kevesen engedhették meg maguknak. Néhányat sablon alapján írtak, így a halott neve bekerült egy üres helyre. De a leggazdagabbak maguk választhatták ki, milyen varázslatokat szeretnének bele, így egyedülállóvá tették ezeket a tekercseket.

(Forrás: Business Insider)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás