promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egykor több száz űrhajó rejtőzött a maja piramisok alatt, te is láttál róluk videót? - Ezek a leghíresebb felvételek a Csillagok háborúja-filmekből
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A maja piramisok a világ legkülönlegesebb építményei közé tartoznak, és erre a híres filmrendező is felfigyelt.

Az elmúlt időszakban a Disney révén a Star Wars-, azaz a Csillagok háborúja-univerzum elképesztően elkezdett kitágulni, az Ashoka című séria pedig sok kritikus szerint egyelőre a Disney művészetének csúcsa. A Csillagok háborúja nosztalgiafaktor pedig újra és újra feltámad a kulturális terekben is, nemrégiben például arról cikkezett sok külföldi lap, hogy Geroge Lucas miként került oda,

hogy az 1970-es évek végén forgatott Az új remény című rész egyes díszeleteit a legendás maja romvárosban, Tikal-ban vették fel.

Tikal amúgy is a turisták egyik kedvelt és misztikus központja volt, ám a film által a Star Wars-rajongók kultikus és zarándokhelye is lett a film legendás jelenetei után, hiszen a Yavin 4-en volt a lázadók bázisa, innen indultak elpusztítani a Halálcsillagot, a Yavin 4 pedig Tikal volt igazából, és a lázadók űrhajói is igazából a piramisban rejtőztek.

Sok megszólaló pedig Tikalt és a Csillagok háborúját össze is mossa megszólalásaiban, a kettő már kultikus értelemben össze is fonódott sokak számára. Tikal amúgy a maják városai közül az egyik legnagyobb, Guatemalában található egy nemzeti parkban, az UNESCO világörökségi része. A guatemalai dzsungel mélyén amúgy még a 19. század közepén, pontosan 1848-ban fedezték fel Tikal romjait, amelyet elképesztő módon benőtt a sűrű növényzet. A földekben ástak, és olyan koponyákat találtak, amelyek jáde ásványokkal voltak kirakva.

Némely piramis meghaladja a 60 méter magasságot is, a város romjait pedig egyelőre még nem tárták fel teljes egészében. A maja piramisok az egyiptomiak mellett a leghíressebbek a világon.

Tikal korábban, 2012-ben a maja világvége évszáma miatt is igazi zarándokhely lett, rengetegen töltötték itt az éjszakát várva a maják nagy bejelentésének beteljesülését, és persze ekkor is számtalan Csillagok háborúja-rajongó vett részt a szeánszokon.

George Lucas pedig az elbeszélések szerint a forgatások előtt egy utazási irodában látott plakátot Tikal romjairól, és ekkor döntötte el, hogy ez lesz az egyik helyszín a készülő, új filmhez, amelyről még akkor nem gondolták, hogy rövid idő alatt írja újra a mozitörténelmet, és hoz el egy új világot a filmes szcénában. Lucas stábja pedig akkor forgatott a helyszínen, amikor épp a 36 évig tartó polgárháború tombolt, tehát véletlen egybeesés, de egy háborús helyszínen vették fel a háborús film egyik legikonikusabb jelenetét.

Amúgy a Zsivány egyes című filmben is láthatjuk a Yavint, kicsit újraértelmezve a maja romokat:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás