promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Maja piramisban félelmetes zöld alak feküdt a sírban, a tudósok totál ledöbbentek?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A királyi sírban döbbenetes dolgokat találtak a felfedezők a híres maja piramisban.

A világ legzseniálisabb építményei közé tartoznak a piramisok, az egyiptomi mellett még az amerikai, azték és maja gigantikus építményeket is a legnépszerűbb piramisok közé sorolják a világon, miközben az is igaz, hogy efféle gúla alakú épületek a világ számtalan táján találhatók, így többek között Japánban és Kínában is. Amerikában az egyik leghíresebb, a dzsungel közepén megtalált maja város Palenque, ahová a legnagyobb felfedezések kapcsolódnak a maja kultúrát illetően.

Kevesen tudják, hogy a maják külön kis városállamokban éltek, nem alkottak szerves, agy egységet. Egymással állandóan harcban álltak, Palenque pedig viszonylag kicsi volt még a kezdetek kezdetén. A városállam leghíresebb szülöttje pedig az államot 68 évig vezető Pakal király, aki 12 éves korában került a trónra. Nevének jelentése is misztikus erővel bír, ugyanis azt jelenti, hogy a Nap pajzsa.

Az uralkodó a több évtizedes regnálása alatt a városállamot a maják óriási, vallási központjává tette.

A városban óriáis építkezések zajlottak, fejlődött az uralkodása alatt, és szerencsére a bukása után is elkerülték a fosztogatók, így elképesztő gazdagságban csodálhatjuk meg a domborműveket és művészeti alkotásokat a területen. A király sírját végül az 1950-es években megtalálták, és ehhez óriási leletek kapcsolódnak, mint többek között a nagyon sokszor szóba hozott dombormű is, amelyen az összeesküvés-elméletek hívei űrhajót látnak, amin éppen repülni készül az uralkodóval. Persze az igazság az, hogy egy nagyon bonyolult szimbolikával operáló, az alvilágba átkelő faragványról lehet szó a szakértők szerint.

A szarkofágban találták meg Pakal király jádéból faragott halotti maszkját is, amely a mezomaerikai művészet egyik csúcsteljesítménye. A kutatók is meglepődtek az elképesztő felfedezés láttán, a zöld jádéból faragott halotti maszk pedig teljesen megdöbbentően hathat.

Íme a maszk:

A kutatók később folytatták a feltárást, és a föld alatt járatok egész labirintusát fedezték fel, és a kilencvenes években megtalálták a királynő sírját is, a szarkofágban elhelyezett teste vörös és mérgező porral volt fedve. A maják hitvilága szerint a vörös a feltámadást szimbolizálta.

Így nézett ki Pakal király sírja:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás