promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10 sokkoló tény Kleopátráról, amit biztos, hogy nem tudtál és meg fog lepni
Borítókép:  History skills
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kleopátra sokkal több volt annál, mint a femme fatale vagy a tragikus hősnő, akit a történelem gyakran ábrázol: félelmetes vezető és ragyogóan okos politikusnak.  Az ie. 51–30 közötti uralkodása alatt békét és jólétet hozott egy csődbe ment és a polgárháború által kettészakadt országba.

Íme 10 olyan titok Kleopátráról, a Nílus legendás királynőjéről, amit nem igazán ismerünk.

1. Ő volt a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója

Bár Egyiptomban született, Kleopátra nem volt egyiptomi. Eredete a macedón görög királyi családhoz, a Ptolemaiosz-dinasztiához nyúlik vissza. I. Ptolemaiosz „Soter” leszármazottja volt, aki Nagy Sándor hadvezére és barátja volt. 

2. Rendkívül intelligens és jól képzett volt

A középkori arab szövegek Kleopátrát kiváló matematikusként emlegetik, vegyészként és filozófusként is eredményes volt.  Állítólag tudományos könyveket írt, és Al-Masudi történész szavaival élve:

„Bölcs volt, filozófus, aki a tudósok rangját emelte, és élvezte társaságukat”.

Többnyelven beszélt, a történelmi beszámolók szerint 5-9 nyelven beszélt, köztük görögül, egyiptomiul, arabul és héberül.

3. Kleopátra feleségül ment testvéreihez

Kleopátra férjhez ment bátyjához és társuralkodójához, XIII. Ptolemaioszhoz, aki ekkor 18 éves volt. Kr.e. 48-ban Ptolemaiosz megpróbálta leváltani nővérét, és arra kényszerítette, hogy Szíriába és Egyiptomba meneküljön. XIII. Ptolemaiosz halála után, miután római-egyiptomi seregei vereséget szenvedtek, Kleopátra feleségül ment öccséhez, XIV. Ptolemaiosthoz. Házasságuk alatt Kleopátra továbbra is titokban Caesarral élt, és a szeretőjeként viselkedett. Kr.e. 32-ben férjhez ment Antoniushoz. Antonius megadta magát és öngyilkos lett, miután Octavianus legyőzte, és Kleopátrát elfogta a hadserege.

A legenda szerint Kleopátra egy áspát csempészett a szobájába, és hagyta, hogy megharapja, aminek mérgébe belehalt.

4. Szépsége a római propaganda terméke volt

Ellentétben Elizabeth Taylor és Vivien Leigh modern ábrázolásával, az ókori történészek között nincs bizonyíték arra, hogy Kleopátra nagy szépség volt. A kortárs vizuális források Kleopátrát nagy hegyes orral, keskeny ajkakkal és éles, kiugró állával mutatják be. Veszélyes és csábító hírneve valójában ellensége, Octavian teremtménye volt. A római történészek paráznaként ábrázolták, aki a szexet arra használta, hogy hatalommal ruházza fel a hatalmas férfiakat.

5. Képét politikai eszközként használta

Kleopátra élő istennőnek hitte magát, és nagyon is tisztában volt a kép és a hatalom kapcsolatával. John Fletcher történész „az álruhák és jelmezek szeretőjeként” jellemezte. Ízisz istennőnek öltözve jelent meg a szertartásokon, és luxuskörülmények között vette körül magát.

6. Népszerű fáraó volt

A korabeli egyiptomi források szerint Kleopátrát szerették népe körében. Ptolemaiosz őseitől eltérően – akik görögül beszéltek és betartották a görög szokásokat – Kleopátra valóban egyiptomi fáraóként azonosította magát. Megtanulta az egyiptomi nyelvet, és portrékat készített magáról a hagyományos egyiptomi stílusban.

7. Erős és sikeres vezető volt

Uralkodása alatt Egyiptom volt a Földközi-tenger leggazdagabb nemzete, és az utolsó, amely független maradt a gyorsan terjeszkedő Római Birodalomtól. Kleopátra felépítette az egyiptomi gazdaságot, és az arab nemzetekkel folytatott kereskedelmet arra használta, hogy megerősítse országa világhatalmi státuszát.

8. Szerelmesei politikai szövetségesei is voltak

Kleopátra kapcsolata Julius Caesarral és Antonius császárral éppúgy katonai szövetség volt , mint romantikus kapcsolat. A Caesarral való találkozás idején Kleopátra száműzetésben volt – bátyja kiűzte. Caesarnak kellett döntenie a háborúzó testvérek közötti békekonferencián. Kleopátra rávette a szolgálóját, hogy tekerje szőnyegbe, és mutassa be a római hadvezérnek. Legjobb díszében könyörgött Caesar segítségéért, hogy visszaszerezze a trónt. Mindenesetre ő és Antonius igazán szerelmesek voltak. De azáltal, hogy Octavianus riválisával szövetkezett, segített megvédeni Egyiptomot attól, hogy Róma vazallusává váljon.

9. Rómában volt, amikor Caesart megölték

Kleopátra Caesar szeretőjeként élt Rómában, amikor erőszakos halála i.e. 44-ben történt. Caesar meggyilkolása saját életét sodorta veszélybe, és kisfiukkal együtt átmenekült a Tiberis folyón. Miután visszatért Egyiptomba, Kleopátra azonnal lépéseket tett uralma megszilárdítására. Testvérét XIV. Ptolemaiosz akonittal megmérgeztette, és helyére fiát, XV. Ptolemaiosz „Caesariont” állította.

10. Négy gyermeke volt

Kleopátrának volt egy fia Julius Caesartól, akit Caesarionnak – „kis Caesarnak” nevezett el. Öngyilkossága után Caesariont Augustus római császár parancsára megölték. Kleopátrának három gyermeke született Mark Antoniustól: Ptolemaiosz 'Philadelphus' és ikrek, Kleopátra 'Selene' és Alexander 'Helios'. Sajnos egyik leszármazottja sem élte meg Egyiptom örökségét.

Forrás: https://www.historyhit.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás