promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így készült a kínai elnököt is megdöbbentő Kedvessy borjúszelet, téged is meglep majd mitől egyedi ez a nem túl ismert magyaros fogás

Így készült a kínai elnököt is megdöbbentő Kedvessy borjúszelet, téged is meglep majd mitől egyedi ez a nem túl ismert magyaros fogás

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Hihetetlenül finom, de könnyen lehet, hogy még az interneten sem találsz róla semmilyen információt, új ételt találtak volna ki?

A magyar gasztronómia legizgalmasabb fogásai közé tartoznak azok az ételek, amelyek a "valamilyen-módra" elkészített fogások. A lakodalmi mulatságok jól ismert kelléke az Újházynak nevezett tyúkhúsleves, de biztosan ismerősen cseng a Holstein-szelet, a csülök pékné módra, vagy akár a Budapest-módra elkészített húsétel, de ebbe a vonalba illeszthető a dobostorta is (nevét Dobos József cukrászmesterről kapta).

Ezek az ételek többnyire az ételek valamilyen különleges alapanyaggal való "felturbózását" jelentik: a Budapest-módra készült hús például májjal, gombával és borsóval kiegészített ételt a jelent, míg a Holstein-szelet tükörtojással bolondítja meg az ételt.

Hamvas Béla kiváló könyvében, A Bor filozófiájá-ban értekezik a gasztronómiáról is: igen helytálló megállapítása alapján egy konyha fejlettségéről az árulkodik legjobban, hogy milyen módon készítik el a húsokat - ezután arra a következtetésre jut, hogy a történelmi Magyarország területének gasztronómiailag legfejlettebb régiója Erdély, ott ugyanis még az sem ritka, hogy ugyanabba a húsételbe akár három különböző állat húsát is belerakják, rafinált fűszerezésekkel.

A nemrégiben hazai látogatáson járt Hszi Csin-Ping kínai elnököt természetesen étellel is kínálták, a látogatás része volt a protokoll vacsora is, ahol az egyik menüpont a Kedvessy-módra elkészített borjú volt.

Ezzel a névvel meglehetősen ritkán találkozunk, ám egy internetes keresés (részben) segít eloszlatni a kételyeket. Túl sok vendéglőt nem találtunk, akik felszolgálnák az ételt, de egy kis történelmi kitekintésre ráleltünk: Kedvessy Nándor szakácsművész 1896-tól 1960-ig élt, a névből és a hozzácsapott alapanyagokból következtethetünk rá, hogy nem az alsó társadalmi rétegből került ki.

A Kedvessy-módra készített ételhez libamáj, borjúvese, vargányaragu és paprikás mártás dukál, amik azért nem éppen mindennapi hozzávalók, mondhatni, igazi ünnepi étel - kíváncsiak vagyunk, vajon elkezd-e feltűnni a hazai bisztrók kínálatában.