promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös titkot rejt a fél évszázada rotyogó "örökleves" lábasa, a helyiek bátran ajánlják a fogyasztását
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aki ennél is bevállalósabb, akár nyolcvanéves pörköltet is falatozhat.

Léteznek olyan ételek, melyek többszöri melegítést követően is kimondottan ízletesek maradnak, Magyarországon a töltött káposztát emlegetik a legtöbbször, mint ilyet. Ám Thaiföldön ennél jóval tovább mentek és mesteri szintre fejlesztették az „örökételeket”.

Itt nem pusztán arról van szó, hogy felmelegítik, hanem minden egyes nap előveszik a lábast, amiben 49 évvel ezelőtt feltették a levest, majd új összetevőkkel „felfrissítik”, méghozzá egy nemzetközileg is elismert étteremben, a Wattana Panichban.

A bangkoki étkezde 49 éves marha- és kecskelevesét „aromásnak” írják le, amely olyan „ízmélységgel” bír, melybe az étteremben dolgozó szakácsok három generációjának keze munkája főtt bele.

Ami estére megmarad, azt elteszik, másnap pedig újra előveszik, alaposan felforralják és átkeverik, ám természetesen sem baktériumoktól, sem pedig évtizedes ételdaraboktól nem kell tartaniuk a vendégeknek.

Nem ez az egyetlen hasonló étel Ázsiában, Japánban, a tokiói Asakusa negyedben található Otafuku étteremben egy oden nevű pörköltet szolgálnak fel, amely 1945 óta készül folyamatosan. Csak azért nem az 1916-os változatát készítik, mert az egy második világháborús támadást követően megsemmisült. Állítólag volt egy levesük is, melyet a 15. századtól kezdve kevergettek a kondérjában, ám ez szintén odaveszett a háborúban.

Japánban és Kínában nem ritkák a hasonló kulináris különlegességek, ott van például a száznapos tojás, amit három hónapig érlelnek egy mészből, sóból, szénből és vízből készült lében, amely így zselészerűvé, és feketés-vöröses színűvé válik. A pikáns ízvilágú étel ezt követően akár további hónapokig is tárolható, mielőtt még megromlana. Azt azonban senkinek nem ajánlanánk, hogy otthon próbálkozzon az elkészítésével, hiszen csúnya ételmérgezés lehet belőle, ha nem megfelelő módon tartósítják.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás