promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
7000 éves óriási tojás leplezi le az ókori egyiptomi piramisok építésének rejtélyét?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tojás alapos vitákat váltott ki, és elméletek sokasága fejlődött ki a felfedezés nyomán.

Az ókori egyiptomi piramisok a világ legcsodálatosabb és rejtélyes építményei közé tartoznak. Elméletek százai foglalkoznak azzal, hogy építhették ezeket több ezer évvel ezelőtt, és annak ellenére, hogy az építést végzők kilétét is tudjuk, megtalálták a szakértők a temetőiket, sőt, a munkaszervezéssel és a logisztikával kapcsolatos bizonyítékok is előkerültek a föld alól, még mindig nagyon sok híve van az alternatív elméleteknek.

Egyes teóriák szerint nem is akkor épültek, mint azt a kormeghatározások megadják nekünk, hanem sokkal régebbi történelemre tekintenek vissza.

Egy, Núbiában talált strucctojás héja alapos vitákat gerjesztett.

De mit is ábrázolt, mi kavarta fel az állóvizet?

Nos, a núbiai nagy tojás héján rajzok vannak, valaki még hét ezer évvel ezelőtt rápingált valamit, ami kísértetiesen hasonlít a gízai három nagy piramisra. Sokak szerint ez lehet a bizonyíték arra, amelyről már régebben is beszélnek, hogy a piramisok régebbiek lehetnek, mint arról sok heyen hivatalosan is olvashatunk.

A tojáson amúgy egyesek a kanyargó Nílust is felfedezik, így kapcsolják ide a három piramis alakú formát is, amelyek bele vannak karcolva a több ezer éves tojásokba. A szakértők azonban arról beszélnek, hogy ezek hegyeket ábrázolnak, így semmiképpen nem lehetnek a piramisok, amelyek ráadásul ekkor még nem is létezhettek.

Így valószínű, hogy valóban hegyeket ábrázol az alkotás. Sokan pedig egyenesen kétségbe vonják a tojás hitelességét is.

A tojásról több videó is felkerült az internetre:

A kutatók amúgy régóta kutatják, hogy miért építhettek piramisokat az ókorban az uralkodók. Több válasz is érkezett már a szakemberektől, egyesek szerint feltételezhető, hogy egyfajta lépcsőket szimbolizál az egekbe, hiszen a fáraók sírjának szánták ezeket. Más kutatók szerint bizony technikai és technológia magyarázat van a piramis formára, egyszerűen ez egy nagyon hatékony módja egy masszív építménynek,

hiszen a súlyt egyenletesen osztja el az alépítmény és a csúcs között.

(via The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás