promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A gízai piramisok közelében készített felvételt egy turista, borzalmas a látvány, sokan felháborodtak rajta
Borítókép:  Unsplash
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A képeken általában a környék turistacsalogató oldalát láthatjuk, most viszont épp az ellenkezőjét.

Akik Egyiptomba készülődnek, általában útba ejtik a gízai piramismezőt is, ahol évezredeket repülhetünk vissza, egészen a fáraók koráig. Az elképesztő építészeti megoldások és történelmi események magával ragadó világának azonban vannak árnyoldalai is.

Persze a közösségi oldalakra feltöltött nyaralós képeken ezeket általában nem láthatjuk, mégis akadnak olyanok, akik fontosnak tartják megmutatni. Ez már csak azért is lényeges, mivel a helyiek mellett a turisták érdeke is, hogy ne így nézzen ki a környék, amely ráadásul egy kőhajításnyira fekszik az ősök emlékeit őrző piramisoktól.

Egyiptom fővárosa, Kairó színes, nyüzsgő és látványosságokban gazdag város, emellett azonban rendkívül túlzsúfolt is. A több mint egymillió négyzetkilométeres ország lakosságának közel egytizede zsúfolódik itt össze, és akkor az agglomerációt még nem is számoltuk bele.

A közeljövőben muszáj lesz tehát tehermentesíteni a hatalmas metropoliszt, Egyiptom vezetése ezért új főváros építésébe kezdett bele. Ez azonban nem oldja meg egy csapásra Kairó problémáit, ahol lassan piramis méretű szeméthegyek nőnek az utcák mentén.

Hiába a helyiek igyekezete, és hiába élnek tízezrek Kairó szemetének újrahasznosításából, mindez szélmalomharcnak tűnik, amit az alábbi videó is példáz. A város szegénynegyedeit szó szerint ellepi a hulladék, melyek jobb esetben zsákokba gyűjtve hevernek, rosszabb esetben pedig szétdobálva, házak tetején, kapubejárókban, bárhol.

Manshiyat Naser körzete egészen konkrétan a „szemétváros” gúnynevet viseli. A több mint negyedmillió embernek otthont adó utcákban uralkodó állapotok leginkább a környező újrahasznosító üzemek számára jelentenek jó üzletet, melyek sok esetben külföldi cégek kezében vannak.

Most egy meglepően nyers és hosszú felvételen láthatjuk, Kairó miként fullad bele lassan a saját szemetébe. A kérdés pedig talán sosem volt még ennyire égető: hogyan oldható meg ez a probléma?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás