promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az űrből is látszódik Magyarország egyetlen piramisa, műholdképen a különleges építmény
Borítókép:  Google maps
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem kell Egyiptomba utazni, ha piramist akarunk látni, itthon is van, nem is akármilyen!

Ugyan nem fáraókat rejt és nem is magasodik 140 méterre, mégis különleges története van az építménynek, amely a Fejér vármegyei Iszkaszentgyörgyön található, eredete pedig a Pappenheim családhoz köthető.

A Pappenheim Szigfrid egykori birtokán magasodó kőpiramis az 1910-es években épült, és bár a legendárium szerint művelt ember hírében állt, aki többször is járt a gízai piramisoknál, mégsem ennek tiszteletéül építtette a nem mindennapi emlékművet.

A történet szerint Szigfrid unokaöccse emlékére állíttatta a piramist, aki eldobta magától az életet, amikor családja megtiltotta számára, hogy beteljesülhessen a szerelme, melyet egy cselédlány iránt érzett.

Az eredeti piramis egészen a 60-as évekig állt, ekkor azonban megsemmisítették, hogy a közeli építkezéseken használhassák az értékes építőköveket. Ezt követően az építmény lassan a feledés homályába merült, ám 2014-ben végül újjáépítették.

A több száz milliós projekt egy csaknem 10 méteres kőpiramist eredményezett, amely modernebb alapokra épült, mint elődje, sőt, még egy időkapszulát is elhelyeztek benne, az építés évéből, vagyis 2014-ből származó újságokból, helyi kötődésű tárgyakból válogatva.

A piramis egy tanösvény közelében található, a kíváncsi túrázók pedig akár meg is pihenhetnek az építmény közelében, felfedezve annak történetét. A páratlan kilátással bíró népszerű kirándulóhely legfőbb látványossága nem mellesleg az űrből is kivehető, legalábbis a Google maps műholdfelvételén (borítóképünkön) teljességgel felismerhető, hasonlóan a gízai piramisokhoz.

Ha már Iszkaszentgyörgyön járunk, érdemes megnézni az 1700-as években épült Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyt is, amely rendkívül hűen tükrözi a kor stílusirányzatait, gyönyörű építészeti részletekkel, fali freskókkal.

Forrás: Turistamagazin

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás