promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: az egyiptomi piramisoknál is ősibb, 7000 éves építményre bukkantak nagyon közel Magyarországhoz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Prága mellett találták meg a körkörös építményt.

A britek Stonehenge a világ egyik legikonikusabb építménye, amelyet évente töb millió turista keres fel, Magyarországról is tízezrek látogatják meg minden évben. Igazi popkulturális szuperépítmény, amelyet mindenki ismer a világon. Egy olyan ősi kultúrának a lenyomata, amelynek képviselői megalitikus építményeket hagytak maguk után szerte Európában, kevesen tudják, de a kultúra hatalmas körben hagyta nyomait, így Nyugat-Európától egészen Skandináviáig.

Sokan azt gondolják, hogy ilyen megalitikus, gigantikus építmények csak Nagy-Britanniában találhatók, ám ez nem igaz, hiszen Németországban is előbukkant egy ilyen építmény, sőt, most nemrég Csehországban, Prága mellett találtak egy megalitikus körkörös építményt. A Radio Praga Insternational cikkére hivatkozva írta meg a Qubit, hogy egy 7000 éves építmény nyomaira bukkantak a cseh főváros mellett.

Az építmény így időszámításunk előtt 5000 évvel épíülhetett, és akár az egyiptomi piramisoknál is ősibb lehet. A régészek, tudósok és szakértők cserépedényeket, kőszerszámokat és állati csontokat is találtak a helyszínen. A nagyon fontos lelet után mondta Jaroslav Řídký, a Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének szóvivője azt is hozzátette, hogy ezen építmények pontos funkciója a mai napig nem tisztázott. Egy hasonló építményről, a német Goseck-körről a szakértők azt feltételezik, hogy valamiféle természeti naptár vagy éppen áldozati helyszín lehetett.

A cseh régészek úgy gondolják a feltárás után, hogy valamiféle közösségi helyszínek lehettek ezek az építmények.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás