promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gomba vs. Műanyag: megdöbbensz a győztesen
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Döbbenetes, mi válthatja ki a műanyagot. 

Az emberiségnek egyre nagyobb problémákkal kell szembenéznie, melyek közül az egyik legégetőbb a hulladék túltengés. A túlzott szemetelés olyannyira telítette a Földet, hogy szelektív hulladékgyűjtés ide vagy oda, lassan nincs hely a szemetünknek, melynek legnagyobb része, még mindig műanyag.  

A műanyag ráadásul az egyik legtartósabb és legnehezebben lebomló anyag, akár ezer év is lehet, még az lebomlik...Erre pedig valóban jó lenne egy megoldás, mert a helyzet egyre rosszabb.  

A tudósok viszont hihetetlen dologgal álltak elő. Szerintük, a gombák válthatják ki a műanyagot! 

A gombák régóta velünk élnek, rengeteg fajtájuk van, de a Fomes fomentarius nevű gombafaj lehet a műanyag alternatívája - írja a The Verge.  

Ezzel pedig a természet is jól járhat: szemben a nehezen lebomló, hagyományos műanyagokkal, melyekből valóságos hulladékhegyek képződnek számos esetben, a gombaalapú anyagok biológiailag lebomlanak, használatot követően pedig újra is lehet őket hasznosítani. 

 A Fomes fomentarius azért lehet megfelelő a feladatra, mert különféle tulajdonságú anyagokat tud létrehozni – puhát, szivacsosat, keményet és fásat egyaránt. A kutatókat lenyűgözte a gomba struktúrája, és hangsúlyozták: ha a természet valamit ilyennek alkot meg, annak – túl azon, hogy szép –, valamilyen rendeltetése is kell, hogy legyen. 

 És ezen gombafaj esetében eddig is volt már: a fatörzs oldalából kinövő gombát az emberek már évezredek óta használják tűzgyújtásra, lévén könnyen gyullad. 

A Science Advances folyóiratban közölt kutatásból kiderül, a Fomes fomentarius különlegessége, hogy három rétegű: az egyes rétegek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, tehát a hasznosítás módja is különbözhet. 

 A kemény külső réteg például szélvédők ütésálló bevonataként használható, a puha középső réteg bőrszerű, és képes lehet utánozni azt, míg a harmadik a fához hasonlít. 

A kutatók számos tesztnek vetették alá az egyes rétegeket, hogy tanulmányozzák őket, és megállapítsák, hogy mire lehetne őket használni. 

"Nagyon meglepődtünk a gomba szerkezetén, mert az egyik dolog, amit biológusként azonnal észrevesz az ember, hogy amikor valami ilyen szép dolog kezd kialakulni, a természet ezt nem csak azért teszi, mert szép, hanem mert kell, hogy legyen valami funkciója is"  

- mondja Pezhman Mohammadi, az új tanulmány egyik szerzője, a finn VTT Műszaki Kutatóközpont vezető tudósa. 

Természetesen még hosszú út áll előttünk, mire a gombák kiválthatják a műanyagot. Az erdőkből nem lehet betakarítani őket, mert túl nagy kárt okozna az ökoszisztémában. A micéliumot tömegesen kellene előállítani a piacra. Ráadásul a gomba génállományát is meg kellene csípni, hogy bizonyos tulajdonságokat kiemeljenek. És további kutatásokat és teszteléseket kell végezni még annak érdekében, hogy a keletkező anyagok megtalálják a megfelelő egyensúlyt a biológiai lebonthatóságban és a fogyasztók számára is elég tartósak legyenek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás