promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok újításától még a mexikóiak is dobtak egy hátast - eláruljuk a tökéletes chilisbab titkát
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mai világban, amikor egyszerre mindig három fele kell figyelnünk, ugyanakkor szeretnénk könnyen, gyorsan, finomat főzni lehetőség szerint olcsón, akkor minden olyan recept, ami ezt a mesternégyest célozza meg, egy kis fény az éjszakában.

Nekem a fenti lkövetelményeket minden nap teljesíteni kell, így folyamatosan azon kísérletezek, hogy egy-egy ismert fogást hogyan lehet a leginkább leegyszerűsíteni, vagy olcsóbban kihozni.

Szépen haladok végig az ételeken, a mostani cikkben a chilis babbal való bűvészkedésemet osztom meg veletek.

Abban egyetérthetünk, hogy a chilis bab egy nehéz, tápláló étel, aminek a befalása után garantált a kajakóma, képzeljétek, ha ezt a változatot készítitek el, akkor ez is meg lesz oldva.

Hozzávalók, nagyjából 4 személyre:

6 darab konzerv bab, én vegyesen szoktam vöröset, fehéret és rosé babot (a kettő közötti átmenetes színű) használni

A megszokottnál kevesebb hús, itt szinte csak fűszerként használjuk, így bőven elegendő egy fél kilós darált hús is. Ez lehet pulyka, disznó, marha, sőt... csirke is!

1 nagy doboz főzőtejszín, vagy két kicsi

só, bors, köménymag, chili, fokhagyma ízlés szerint (Ha a falra mászol az ízlés szerint kifejezéstől, akkor egyszer állj neki és szépen csipetenként számold le, hogy mi az, ami neked az ízlésed. Így biztosan nem fűszerezel túl semmit, plusz lesz egy elképzelésed arról, hogy mit hogyan szeretsz.)

Olaj, nagyjából két-három löttyintésnyi

1 nagy üveg passata (paradicsomszósz)

Elkészítés:

Biztonsan feltűnt, hogy hagymát nem írtam a receptbe. Ezt a lépést ugyanis kihagyjuk, és az olajon egyből a választott húsunkat pirítjuk meg. Jó alaposan megpirítjuk, kevergetés közben, akkor jó, ha már szinte a hús minden felülete meg van perzselve. A darált húst a fakanalunkkal minél kisebb darabokra szedjük szét, mivel mint írtam, ez fűszer lesz, nem a központi elem, így mindenhova kell, hogy jusson.

Amikor megpirult, akkor öntsd rá a babot, amit előtte szűrőban jó alaposan lecsepegtettél és lemostál.

Keverd össze, majd rögtön jöhet rá a passata és a fűszerezés.Ha túl sűrűnek látod, akkor egy kis vizet engedj rá (jó balkáni módon nyugodtan engedd fel egy kis vízzel a paradicsomos üveget és azt kilötybölve öntsd a babra). Főzd nagyjából 10 percig (a bab előfőzött), ezután pedig keverd bele a főzőtejszínt.

Ezzel már csak egyet kell rottyantanod és kész is a selymes, gyomorkímélő chilis bab, egy kis csavarral.

Ízlés szerint természetesen lehet rajta csavarni: van aki szeret rá lime-ot és koriandert rakni, van aki pedig sajtot reszel rá.

Amennyiben ez a verzió elnyerte a tetszésedet és szívesen kísérleteznél még, akkor ugyanezt a receptet megcsinálhatod tejszín helyett egy nagyobb doboz tejföllel, akkor egy kicsit savanykásabb ízvilágot kapsz, ha pedig valahol találsz bolti dobozos (vagy esetleg csinálsz) besamel mártást és azzal öntöd fel, akkor egy sűrűbb, lisztesebb, krémes ízvilágot kapsz, ez azonban a táplálóbb az előzőeknél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás