Elszabadulnak a bacilusok az ételben, ha ezt csinálod a fakanállal – seregnyien szegik meg ezt a szabályt
Olvass tovább...
Valószínűleg a fenti képen látható növényt mindenki látta már: intenzív illatú szára van és nagy, lila gombóc a virága. Gyerekkorunkban rengeteg kis csokor készült belőle, felnőttkorunban pedig simán csak gyomnövénynek néztük. Azonban ennél jóval több van ebben a növényben.
Ez a zöld kis vadon növő csoda ugyanis nem más, mint a snidling, a virága pedig a snidlingvirág. Most biztosan sokan a fejükhöz kaptak (köztük én is, mikor ezt megtudtam), ugyanis ez a legtöbb kertben vadon terem, mi azonban a boltban drága pénzért megvásároljuk.
Hát, ezentúl erre semmi szükség. Kifejezetten igénytelen növényről van szó, ezért is fordulhat elő, hogy szinte bárhol megterem. Nincs szüksége különösebb gondozásra, a természetes eső és napfény pont elég neki.
Olvass tovább...
Aki tudatosan szeretné termeszteni, annak érdemes tudnia a pozitív hatásairól, az egyéb növényekre: rózsa köré ültetve véd a kártevőktől, azonban a répa növekedését is segíti, illetve a biokertészetekekben ebből készült főzettel tartják távol a lisztharmatot.
A snidling igen kellemes ízű, sokféleképpen felhasználható fűszernövény.
Mivel friss és roppanós állaga a jellegzetessége, így hőkezelés nélkül adja ki igazán az ízét.
Kiváló lehet vajak ízesítésére, illetve sajtkrémre szórva, azonban itt egy nagyon egyszerű, kalóriabarát, egészséges alternatíva is. Amennyiben van konyhakerted, akkor az alapanyagok nagy részének a beszerzéséhez elég oda kimenned.
1 adag feta sajt
só, bors, olívaolaj, citromlé
1 csokor snidling
1 natúr joghurt
fokhagyma ízlés szerint
Kenyér, illetve friss zöldségek a tálalásoz
A recept nagyon egyszerű, ám vendégvárónak, vagy könnyű reggelinek, vacsorának tökéletes.
A fetát egy tálba tesszük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a joghurtot és krémesre keverjük. A snidlinget apróra vágjuk a fokhagymát pedig nyomón átpréseljük. Az összes fűszert a fetás joghurtos masszába tesszük, majd összekeverjük.
Tálaláshoz körberakjuk friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal, répával, salátával és így mártogatjuk.
Akár társasági érkezésnek is kiváló.
Olvass tovább...
A virágja szintén ehető, tehetjük salátába, jól megmosva teljesen nyersen fogyasztható.
Ízléses felhasználása továbbá, ha jégkockatartóban vízzel lefagyasztjuk, ezután pedig bármelyik koktél ízvilágát feldobhatjuk vele.
Forrás: mindmegette.hu