promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elszabadulnak a bacilusok az ételben, ha ezt csinálod a fakanállal – seregnyien szegik meg ezt a szabályt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hazai konyhában is az egyik fő kellék a fakanál, de baktériumtenyészetté változhat az étel, ha ezt teszed vele.

A fakanál gyakorlatilag az egyik legrégebbi eszköz, amit az ember használ. Az ételek keverésére vetették be először, de aztán evőeszközként is feltűnt a múltban. Az oroszoknál például az utóbbinak óriási kultúrája van.

Magyarországon gyakorlatilag minden konyhában a fakanalat vetik be, ha főzésre kerül a sor. Ha ügyesek vagyunk, akkor sok mindenre alkalmazhatjuk, nem csak kevergetésre. Például már Gordon Ramsay is megmutatta azt a trükköt, hogy ha a fakanalat a fazék tetejére helyezzük középen, akkor nem fog kifutni a víz, amit forralunk, de állítólag a tejnél nem igazán működik.

Nagy kérdés persze az, hogy a fakanál mennyire higiénikus. Nem olyan rég a Ripost kutakodott utána, hogy a konyhai eszközt benne szabad-e hagyni a rotyogó ételben. Nos, az egyszerű válasz az, hogy egyáltalán nem.

A fakanál barázdás, amelyen mikroszkopikus méretű repedések sokasága húzódik meg, így könnyen magába tudja szívni a szagokat, valamint az ízeket, de akár a baktériumokat is. Ezek kioldódhatnak főzés közben, még akkor is, ha alaposan el van mosva a leggyakrabb használt konyhai eszközünk. Persze ha benne hagyjuk, akkor az ételek ízét nem fogja elrontani.

Bár tény, hogy a magas hőmérséklet a baktériumok többségét elpusztítja, de sok háztartásban csinálják azt, hogy főzés után a fakanállal belekóstolnak az ételbe, vagy akár lenyalják azt. Lehet nem finnyás a többség, utána semmiképp sem érdemes ezzel szedni, hiába lesz több a mosogatni való. Elég, ha van valakinek egy kis megfázása, amit aztán így ráadhatunk az egész családra.

A fakanalat, valamint a fa vágódeszkát is érdemes alaposan elmosni, de olykor ki is forralhatjuk sima vízben kicsit. A citromot is be lehet vetni, ami remekül tisztít, valamint eltünteti a kellemetlen szagokat.

A fenti dolog pedig nem kényeskedés, inkább tényleg az alap higiénia része.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás