promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te is bevetted ezt a konyhai maszlagot? Nem is olyan egészséges ez az alapanyag
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sok ember egészségesnek és különlegesnek gondolta ezt az alapanyagot, pedig ebből egyik sem teljesen igaz.

Megszámolni is nehéz, hogy az utóbbi évtizedekben hány és hány „csoda” alapanyag és élelmiszer híre járta be a világsajtót és tett szert komoly népszerűségre az egészségtudatos fogyasztók körében. Természetesen nem lehet kárhoztatni azokat, akik a mindennapok során szeretnének többet tenni egészségük megóvása, vagy jobb közérdekük érdekében és erre bizony kevés alkalmasabb terület van a konyhánál, illetve a főzésnél. Viszont egy dologra mindig próbálni kell odafigyelni: itt is igaz a régi mondás, miszerint „nem minden arany, ami fénylik”. Azaz nem szabad mindent elhinnünk, egy kis óvatosság sosem árt.

Az elmúlt időszakban reneszánszát élte a valóban gyönyörű, rózsaszínű himalájai só kultusza. Ezt a ránézésre is tetszetős konyhai alapanyagot nem csupán szépsége miatt keresték az emberek a boltok polcain, hanem a médiában beharangozott, egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. Egy időben sorra bukkantak fel azok a „szakértői” videók és ismertetők, amelyek a hagyományos sóval összehasonlítva kiemelték, hogy mennyivel egészségesebb és mindenkinek át kellene állnia erre. Vajon valóban annyira kedvezőek a tulajdonságai, vagy ez csak egy ügyesen felépített átverés?

A sokakat foglalkoztató kérdésre a tudomány is kereste a választ, így már nem titok, hogy mi az igazság. Valójában különleges színét leszámítva szinte semmiben nem tér el hagyományos változatától. A neve nem átverés, valóban van köze a Himalájához, de nem ahhoz a részéhez, ami elsőként a legtöbb embernek beugrik. A Mount Everest mindenki által ismert régiójától mintegy 1400 kilométerrel távolabb, északkelet Pakisztánban, a hegylánc legtávolabbi lábánál bányásszák a „Salt Range” nevű területen.

Évente mintegy 400 ezer tonnát termelnek ki belőle, ami jól mutatja, mekkora üzlet rejlik a csodasóban.  A közel 15 Szabadságszobor súlyának megfelelő mennyiségű sót utána elszállítják a világ minden pontjára. A legendák szerint ezt a különleges lelőhelyet még Nagy Sándor seregei fedezték fel, az 1500-as évek óta pedig kiterjedt kereskedés alapját képezte. A bányák napjainkban turista látványosságként is megállják a helyüket, tehát kétszeresen is hasznosak a régió számára.

Sokak nagy bánatára a rózsaszínű sóhoz kapcsolódó varázslatos jótulajdonságok zömét a kutatók már egytől egyig megcáfolták. A belőle készült sólámpák a közhiedelemmel ellentétben nem képesek negatív ionok felszabadítása révén gyógyító hatást kifejteni. A fogyasztása kapcsán pedig kiemelték, hogy a színe részben valóban egészségre jótékony hatású ásványi anyagok jelenléte miatt alakult ki, de azok mennyisége annyira alacsony, hogy a gyakorlatban semmilyen előnnyel nem bír a fogyasztása a hagyományos sóval összehasonlítva. Amennyiben valaki akkora adagot szeretne bevinni a szervezetébe, ami már elegendő mennyiséget tartalmaz belőlük, az halálos dózissal érne fel.

Végül, de nem utolsósorban a színére visszatérve elárulták azt is, hogy különleges árnyalatát valójában a nagy mennyiségben jelen lévő vas-oxidnak köszönheti, amit népiesen csak úgy neveznek, hogy rozsda. Ezek után mindenki eldöntheti, hogy a rózsaszínű só megéri-e számára azt a felárat, amit elkérnek érte a boltokban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás