promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos veszélyt rejthet a magyarok kedvenc étele, mutatjuk, mire figyelj, hogy elkerüld a bajt
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan nem is gondolnák, hogy ez a népszerű főzési alapanyag mennyire veszélyes lehet, bár Gordon Ramsay egészen biztosan tisztában van vele.

Az emberiség már hosszú évezredek óta hódol a főzés és a finom ételek fogyasztása jelentette élvezeteknek. Nagyon régóta többről szól már esetünkben az evés, mint az éhezés elleni harcról és a túlélésről, azonban, ha nem figyelünk kellően oda, akkor egy mindenki konyhájában jelen lévő alapanyag is könnyen a vesztünket okozhatja.

Sokan azt gondolják, hogy csak a gombák és a távoli földrészekről származó egzotikus ételek lehetnek veszedelmesek az egészségünkre nézve, holott ez közel sincs így. Mérgező részeket találhatunk számos általunk is jól ismert főzési alapanyagban, főként a gyümölcsökben és zöldségekben. A viszonylag megfizethető ára és sokoldalú felhasználhatósága miatt Magyarországon is méltán népszerű burgonya is azok közé a termények közé tartozik, amit mindenki ismer, nagyon sokan szeretik, de azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy komoly mérgezést okozhat.

A burgonya normál körülmények között semmilyen veszélyt nem jelent, bárki által nyugodtan fogyasztható. Az éretlen, vagy éppen az öreg, csírázásnak indult, vagy egyszerűen nem megfelelően tárolt krumpli azonban komoly mérgezést okozhat a benne található szolanin révén.

Normál esetben csak 0,002-0,01 százalék szolanint tartalmaznak a gumók, ami nem jelent gondot az ember számára, azonban, ha például tárolás közben fény éri, akkor a benne végbemenő reakciók révén ez amennyiség felmehet akár 0,06 százalékra is, ami már könnyen mérgezéshez vezethet. Ennek tünetei nagyon változatosak lehetnek, a legtöbb esetben émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, fejfájás és gyomorfájás jelentkezik, azonban felszívódva a központi idegrendszert is megtámadhatja, ami agyi ödémát, kómát, görcsöket és szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

A Smithsonian magazine hosszú cikkben foglalkozott a kérdéssel és több mérgezéses esetet is felsoroltak. 1952-ben a szegénységtől sújtott Észak-Koreában például 382 ember szenvedett el szolanin mérgezést, közülük 52-en korházba kerültek, 22-ben pedig bele is haltak.

Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő, teljesen sötét helyen tároljuk a burgonyát, ha mégis csírázásnak indult, a csírákat mindig távolítsuk el, főzés előtt pedig nézzük meg alaposan, hogy nem találunk-e benne zöld részeket. Ha csak a héj közelében találunk ilyet, akkor elegendő lehet a szokásosnál „vastagabban” meghámozni, azonban, ha nagyobb zöld részeket tartalmaz, a biztonság kedvéért jobb kidobni az egészet. Ezen nem szabad spórolni és vendéglőbe is nyugodtan járhatunk, nem kell attól tartani, hogy ne figyelnének oda erre. Gordon Ramsay konyhájában például egészen biztosan nincs okunk ilyen mérgezéstől tartani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás