promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Könnyen bajba kerülhetnek a magyarok a benzinkutaknál, kevesen tudják, milyen veszély leselkedik rájuk
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A benzinkutak figyelmeztetnek a veszélyre, csak sokan félreértik a jelölést.

Sokan a gépkocsik feltalálását tartják az emberiség egyik legnagyobb vívmányának. Kétségkívül sokkal könnyebbé tette az életünket, talán kissé túlzottan is elkényelmesedtünk ennek hála, viszont sok árnyoldala van a kocsik elterjedésének. A környezetszennyezés csak az egyik fele a történetnek, legalább ennyire fontos beszélni a balesetekről is, ráadásul sokak szerint nemcsak vezetés közben leselkednek ránk komoly veszélyek, hanem elegendő csak betérnünk egy benzinkúthoz.

Aki valaha is járt már ezeken a benzinszagú helyeken, az minden bizonnyal láthatta a kutak környékére kihelyezett figyelmeztető táblákat és matricákat. Ezek közül a „a kút környékén tilos a dohányzás” aligha szorul különösebb magyarázatra és ennek igazságtartalmát vélhetően senki nem vitatja, akad azonban egy ennél rejtélyesebb figyelmeztetés is, ami egy áthúzott mobiltelefont jelenít meg. Ha valaki esetleg még nem találkozott ezzel, annak talán pontosan az az oka, hogy sokan még tankolás közben is a telefonjukat nyomkodva fel sem néznek, és a titokzatos táblát sem veszik észre.

Az IFLScience szerint a mobil készülékek kikapcsolására figyelmeztető ikon eredete a 90-es évekre nyúlik vissza, amikor több újságcikk is megjelent olyan balesetekről beszámolva, amelyek során benzinkutaknál mobilt használó emberek miatt tűz ütött ki. A rejtélyes esetekben a lapok szerint több ember, illetve benzinkút megsérült. Akkoriban még az internet feneketlen bugyraiból feltűnő körlevelek is riogatták az embereket, melyek Indonéziában, vagy éppen Belgiumban pórul járt sofőrökről írtak, akik súlyos égési sérüléseket szenvedtek, amikor tankolás közben a mobiljuk statikus elektromos kisülése miatt belobbant a benzingőz.

A kérdéssel szövetségi szinten is foglalkozták Amerikában, a vizsgálat pedig nagyon érdekes megállapításokat tett. 2004 és 2008 között a benzinkutaknál járművekben keletkezett tüzek 3 százaléka volt „nem meghatározható” statikus kisülés eredménye, de ezek egyikét sem sikerült kapcsolatba hozni a mobilhasználattal.

A témában érintett ipar kutatásai szerint elméletben okozhatnak a telefonok akkumulátorai olyan szikrát, amely egy gyúlékony anyag esetében tűzhöz vezet, de soha nem volt még egyetlen dokumentált eset sem benzinkutak közelében. A telefonokat mégis érdemes eltennünk, egyszerűen azért, nehogy azt nyomkodva figyelmetlenségből okozzunk balesetet, vagy veszélyeztessünk másokat.

Szakértők felhívták viszont a figyelmet arra, hogy ha a mobilok nem is jelentenek igazi veszélyt, vannak olyan szabályok, amiket érdemes betartanunk. A statikus elektromosság tényleg nem játék, ezért a kocsiból kiszállva próbáljuk „leföldelni” magunkat, egyszerűen érintsük meg lábunkkal a talajt, kezünkkel pedig autónkat, tankolás közben pedig ne szálljunk vissza, hiszen az ülés kárpitjához dörzsölődő ruhánk révén is statikus töltés keletkezhet.

A Mythbusters (hazánkban Állítólag címen futott a műsor) csapata is utánajárt a sokakat foglalkoztató rejtélynek, vajon mire jutottak? Tényleg veszélyes a tankolás közbeni mobilhasználat, vagy ez csak városi legenda?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás