promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly veszély leshet a magyar mobilosokra, eláruljuk, mire kell odafigyelni
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Aki nem vigyáz, könnyen bajba kerülhet.

Mobiltelefon nélkül ma már a legtöbb ember nem is tudná elképzelni az életét. Állandóan ott van a zsebünkben, vagy a kezünkben és sokan már ritkábban használják beszélgetésre, mint internetezésre, online fizetésre, vagy éppen filmnézésre. Az okostelefonok valóban nagy segítséget jelenthetnek a mindennapokban, de ha nem figyelünk oda, könnyen ellenségeinké válhatnak.

A legrégibb műszaki eszközökhöz kapcsolódó félelmek közé tartozik az, hogy a segítségükkel titokzatos emberek, vagy szervezetek megfigyelnek bennünket. Sajnos az elmúlt évek kémprogram botrányai rávilágítottak arra, hogy ezek a félelmek messze nem alaptalanok, de azért a hétköznapi emberek egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak áldozatokká.

A Snopes cikke szerint a legfrissebb városi legendák egyike most éppen az Apple telefonok tulajdonosait célozza. Egy Instagram felhasználó videóban figyelmeztette rá követőit, hogy ha a készülékükön egy apró, narancssárga pöttyöt látnak feltűnni, akkor vigyázzanak, mert komoly veszélyben vannak. Elmondása szerint ez a jelzés azt mutatja, hogy egy alkalmazás éppen a telefonod mikrofonját használja, ebből pedig szerinte egyértelműen következik, hogy valaki megfigyel téged. Azt tanácsolta mindenkinek, hogy ebben az esetben gyorsan kapcsolja ki készülékét és kérjen segítséget.

Ez a történet jól mutatja, hogyan indulnak el a közösségi média keltette pánikhullámok, hiszen egy dologban igaza volt, a kis narancsszínű jelzés valóban azt mutatja, hogy egy program használja a mikrofont, de ez közel sem jelenti azt, hogy éppen mindenre elszánt bűnözők, vagy kormányzati szervek megfigyelése alatt állsz. Nagyon sok alkalmazás kéri az engedélyedet, hogy hozzáférjen a mikrofonhoz, de ezeket bármikor ellenőrizheted a Beállítások > Adatvédelem és biztonság menüpont alatt.

Van viszont néhány olyan jel, amire tényleg érdemes odafigyelni, akár iOS rendszerű Apple telefont, akár a Google Android alapú rendszerét használod. A legfontosabb árulkodó jelek:

  • ha túlzottan gyorsan merül a telefonod,
  • esetleg túl is melegszik használat közben,
  • véletlenszerűen ki és bekapcsol,
  • ismeretlen telefonszámokat találsz a hívásnaplóban,
  • furcsa programok indulnak el a háttérben,
  • vagy éppen megnő készüléked internetes adatforgalma.

Ilyen esetekben tényleg érdemes óvatosnak lenni, mert ezek a jelek könnyen arra utalhatnak, hogy feltörték a telefonodat.

Ijesztően hangzik, de azért nem kell kétségbe esni, akad pár trükk, amivel megvédheted magadat és mobilodat.

  • Soha nem szabad olyan hivatkozást megnyitni, aminél nem látod a teljes linket, vagy éppen furcsa helyre mutat,
  • idegen számítógépről töltve készülékedet mindig válaszd a csak töltés funkciót,
  • a jelszavakat ne mentsük el telefonunkon,
  • ne vásároljunk és utaljunk nyilvános Wifi hálózaton keresztül,
  • végül, de nem utolsósorban legyen feltelepítve egy megbízható vírusírtó program.

Néhány apró lépés, de mégis sokat segíthetnek, hogy elkerüljük a modernkori bűnözök által állított csapdákat. 

Az alábbi videóban a mobilos megfigyeléssel foglalkoznak, mennyire valós a veszély, vagy sem.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás