promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láttad már az első Nokia telefont? Őrülten nem hasonlít mobiltelefonra, és még a lábadat is ripityára törte volna, ha ráejted
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nokia Magyarországon is őrülten népszerű telefon volt, de sokan nem tudják, hogy mi volt a cég első készüléke.

A mobiltelefon mindenki életet megváltoztatta, és ezt főleg Martin Coopernek köszönhetjük. Anno 1973. április 3-án az amerikai mérnök-feltaláló kezdeményezte az első nyilvános hívást egy kézi hordozható mobiltelefonról a Motorolánál. Cooper stílusosan a riválisát hívta fel, hogy közölje vele, le vannak körözve, és ők már használják is az első mobiltelefont.

Persze az első Motorola sem hasonlít egyáltalán a mai telefonokra, mivel nagyjából két kilogramm súlyú volt. Nem is csoda, hogy a csapat szimplán „téglának” nevezte az eszközt.

A Nokiát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, mert anno Magyarországon is az egyik legelterjedtebb márka volt. A Nokia 3210-es és 3310-es elpusztíthatatlannak tartott telefonjait mindenki imádta. A Nokia 3310-es új változata a mai napig elérhető Magyarországon is, tehát akinek az a legfontosabb, hogy akár egy hétig ne kelljen a telefonját tölteni, az simán be tud szerezni egy ilyet.

A Mobira márkanév 1979-ben jelent meg, miután a Nokia egyesült a Salora nevű elektronikai céggel. Az első Nokia telefon a Mobira Senator volt. Anno 1982-ben dobták piacra, és autós használatra szánt telefonként forgalmazták. Persze aki magával akarta cipelni, annak nem volt könnyű dolga, mivel 9,8 kilogramm volt a súlya.

Az analóg NMT (Nordic Mobile Telephone) szabvánnyal kompatibilis mobiltelefon az elsőgenerációs (1G) 450 MHz-es frekvenciát használta. Ma a Nokia Mobira Senator az egyik legritkább mobiltelefon és pont ezért az értéke is egyre nagyobb. Ha egy ilyet találnál a nagypapád picéjében, akkor semmiképpen se dobd ki, mert rengeteget érhet az igazi ritkaság.

Utána jött a Nokia Talkman, ami már jelentősen veszített a súlyából, majd a Nokia Mobira Cityman, amit már magunknál is tarthattunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás