promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csendes gyilkos les minden magyarra a teraszon - nem is gondolnád, hogy ki az ellenség
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyarországi teraszok és balkonok kedvenc növénye telve van halálos méreggel. 

Magyarországon az emberek többsége már alig várta, hogy végre kipakolhassa a kerti bútorokat és növényeket a teraszára, balkonjára. Végre itt a jó idő, bártegnapi összefoglalónk és mai előrejelzésünk sem erről tanúskodik feltétlenül. Azonban a tavasz és a meleg most már itt van a közelben, és örömmel adózhatunk neki azzal, amikor reggeli kávénkat fogyasztjuk el, vagy éppen a fárasztó nap után a kora estét ücsörögjük végig odakint. Ilyenkor a környezetünk kialakításához csak fantáziára és pénzre van szükségünk. Előbbi valóban ingyen van, ám a legszebb (virág)dekorációkhoz valóban szükség van anyagiakra. 

Természetesen a terasznövények többsége nem egynyári növény, kivéve, mint a kaspókból lelógó színes csodák, a petúniák. Cikkünk azonban nem róluk szól, hanem a nagy túlélő leanderekről, akik szinte képesek átvészelni a legkeményebb teleket is, ha megvédjük őket a közvetlen fagytól. Ugyanis a nyár végére izgalmas virágkoronát bontó mediterrán növény nem őshonos, hanem Dél-Európából származik, ahol nem csak a kertészetekben tenyésztik, hanem ott növekszik az út szélén is. Ott ugyanis gond nélkül vészeli át az erősebb téli heteket is, miközben nálunk dúlhatnak a mínuszok. 

Ezért is lesz hálás szeretett leanderünk, ha megkíméljük télen is a fagyhaláltól, hogy aztán szépen fejlődve az év többi részében a teraszunk, udvarunk dísze legyen. A hideg hónapokban elég csak néha egy-egy korty vizet adni neki, mert életritmusa teljes lelassul. Szinte téli álmot alszik. Nyáron viszont a húsos szálai és a hosszú levelei már lényegében igénylik a majdnem mindennapos öntözést, főleg, ha sokat van napon, meleg közegbe zárva. Nem lesz hálátlan, hát még, ha tápoldattal is jutalmazzuk balkonos főszerepét. Érdekesség, hogy a leírások szerint a leander egy végtelenül mérgező növény. A kutatók szerint minden része halálos mérget rejt magában, így egy bormámoros éjszaka során semmiképpen se álljunk neki barátainkkal lelegelni a leveleit. Ennek oka az oleandrin nevű vegyület, melyet felhasznál a gyógyászat a fájdalomcsillapítás terén, ám a növénybe található koncentrációja olyan erős, hogy garantált halált okoz. 

Érdemes fejben tartani, hogyha attól tartunk, hogy egy kisgyermekünk vagy háziállatunk megrágta, azonnal forduljunk vele orvoshoz, kórházi ügyeletre!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás