promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetesen mérgező lényeket fedeztek fel, a tudósokat is megdöbbentette a találkozás
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A veszedelmes idegméreggel felfegyverzett lények még a tudósokat is megdöbbentették.

Az állatvilág csodái rengeteg embert lenyűgöznek. Az a változatosság, amit a természetben láthatunk, sokszor még a legélénkebb képzelőerővel megáldott embereket is megdöbbenti. Szép, vagy éppen ijesztő külsejű, különleges életmódot folytató, barátságos és rejtélyes lényekkel egyaránt találkozhatunk az erdőket, mezőket járva. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a világ érintetlen tájai még mindig tartogatnak meglepetéseket a kutatók számára is.

A Koppenhágai Egyetem szakemberei olyan felfedezést tettek a modern civilizációtól érintetlen új-guineai esőerdőkben, amire már 20 éve nem volt példa. Két olyan, eddig ismeretlen madárfajra bukkantak, amelyeknek a tollában a nyílméregbékákból ismert rendkívül erős idegméreg, a batrakotoxin található.

A költői, bár nehezen kimondható nevű Pachycephala schlegelii és Aleadryas rufinucha segíthet jobban megérteni a mérgező madarak különleges világát és feltárni szervezetük titkait.

A különleges szárnyas lények tollaiban összegyűlt méreganyagot nem saját maguk termelik meg, hanem az elfogyasztott táplálék révén kerül be a szervezetükbe. Ők maguk ellenállnak a hatékony méregnek, azonban a tollakban felhalmozódva hatékony védelmet jelent számukra a ragadozók ellen.

Az emberek számára nem halálosak ezek a szépséges madarak, azonban a velük való közeli találkozást érdemes elkerülni. A helyi őslakokosok régóta ismerik a titkukat, éppen ezért nem is fogyasztják el őket. Elmondásuk szerint, ha megpróbálnák megenni őket, akkor elviselhetetlen csípős érzés áradna szét a szájukban, tollukat megérintve pedig csillapíthatatlan könnyezés törne rá az emberre.

Még nem sikerült tisztázni, hogy pontosan milyen táplálék elfogyasztása révén sikerül hozzájutniuk a méreganyaghoz, de a tudósok tovább vizsgálják a madarakat és életmódjukat. Ebből a példából is látszik, hogy még mindig mennyi csodálatos felfedezés vár ránk, és nem csak űr messzi végtelenjében, vagy az óceánok sötét mélységeiben, hanem a szárazföld érintetlen erdőségeiben is.

Az alábbi érdekes és tanulságos videóban néhány gyönyörű, de mérgező madár kerül bemutatásra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás