promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Túlélte a legmérgezőbb állat csípését a nő, a szakértők is értetlenül állnak az eset előtt
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csodával határos módon élte túl a nő a ciánnál is mérgezőbb polip csípését.

Március 16-án egy új-dél-walesi strandon úszás közben egy úszó nő felkapott egy kagylót, amelyből egy apró polip pottyant ki. A megtévesztően aranyos fejlábú ezután kétszer hasba harapta a nőt, aki ettől azonnal hasi fájdalmakat érzett - írja azIFL Science.

A mentősök nyomást és hideg borogatást alkalmaztak a harapásokon, mielőtt kórházba szállították a nőt, hogy további kezelésben részesüljön, és megfigyeljék a további tüneteket.

"A kékgyűrűs polip harapása nagyon ritka, de rendkívül mérgezőek"

- mondta Christian Holmes felügyelő a Facebookon közzétett nyilatkozatában.

Annyira mérgezőek, hogy méreganyaguk 1000-szer erősebb a ciánnál, és elég erős ahhoz, hogy akár 26 embert percek alatt megöljön.

Az átlagosan mindössze 12-20 centiméteres testméretével a kékgyűrűs polip kicsinek tűnhet, de halálos, köszönhetően annak a rendkívül ártalmas méregnek, amellyel a támadókat - vagy a kíváncsi kezeket - megmérgezheti. 

A tetrodotoxin nevű anyag megtalálható néhány halfajban, köztük a gömbhalakban, valamint egyes kétéltűekben, kagylókban és természetesen a polipokban is. Ez egy nagyon erős idegméreg, amelyet az állat nyálmirigyében lévő szimbiózisban élő baktériumok termelnek. Ha a kékgyűrűs polip megharap valakit, a méreg blokkolja az idegjeleket a szervezetben, ami izomzsibbadást, valamint a látás, és más érzékszervek és a motoros képességek elvesztését eredményezi.

Végső soron pedig bénuláshoz vezethet, amely kiterjedhet a légzéshez szükséges izmokra is, és légzésleállást okozhat.

A halál az expozíciót követő 20 perc és 24 óra között bárhol bekövetkezhet, állítják az orvosok és nincs rá egyelőre ismert ellenszer.

Szerencsére a kis fejlábúak nem ok nélkül agresszívek: csak akkor harapnak, hogy megvédjék magukat, például ha sarokba szorítják őket, vagy ha emberveszély fenyegeti őket. Ennek eredményeként mind a harapások, mind a halálesetek rendkívül ritkának számítanak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás