promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyosan mérgező tárgy lapulhat a magyarok konyhájában, ismét fellángoltak a viták egy régi kedvencünk kapcsán
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokáig fel sem merült, hogy veszélyes lenne, majd hirtelen mindenki rettegni kezdett tőle. Vajon mi lehet az igazság?

Sok háziasszony szokta mondani, hogy a konyha bizony veszélyes terep. Többen csak legyintenek erre, pedig nagyon sok igazság lapul ebben mondatban. A sütés-főzés már önmagában is balesetek forrása lehet, de az igazán komoly veszélyt sokak szerint az egészségünkre ártalmas, mérgező alapanyagok, vagy konyhai segédeszközök jelentik.

Akad egy olyan tárgy, amely szinte mindenkinek a konyhájában jelen van, nagyon megkönnyíti az életünket és sokan nem is gondolnák, hogy veszélyforrást jelenthet. Az alumíniumról, illetve legfőképpen az alumíniumfóliáról van szó. Ezt a remek találmányt egyaránt használjuk sütéshez, valamint hűtőbe kerülő ételeink védelmére, sőt, sokan még gyermekük iskolai tízórai elemózsiáját is ebbe csomagolják. Hosszú évtizedekig fel sem merült, hogy ezzel árthatnánk magunknak, majd hirtelen az érdeklődés középpontjába került, amikor kiderült, hogy mérgező hatása lehet.

Ezután hirtelen kimaradt az uzsonnás csomagokból és sokan igyekeztek a lehető legjobban kerülni használatát, míg mások szerint csak egy felesleges pánikkeltésről van szó, ami nélkülöz minden valóságalapot. Vajon mi lehet az igazság? A két véglet egyike a helytálló, vagy mint oly sokszor, az igazságot most is valahol a két szélsőség között félúton kell keresnünk?

Ellenzői több komoly megbetegedést is igyekeztek kapcsolatba hozni vele, így többek között a mellrákot, vagy az Alzheimer-kórt. Szerintük ennek oka, hogy a kritikus mennyiséget meghaladó alumínium kerül be a szervezetünkbe a konyhai edények, fóliák, ételek csomagolása, egyes dezodorok és savkötő gyógyszerek, illetve oltóanyagok révén.

Az alumínium a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme, ami természetes módon előfordul a környezetben, az élelmiszerekben és az ivóvízben is. Elsősorban szájon át jut a szervezetbe, azonban, ha rosszabb hatásfokkal, de a bőrön is keresztül is be tud kerülni. A savas ételek segíthetik a felszívódását, ezért ilyeneket semmi esetre sem célszerű alumínium edényben tárolni, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy az elfogyasztott alumíniumnak csupán töredéke szívódik fel, a többi kiürül szervezetünkből.

A WHO kutatása arra a megállapításra jutott, hogy alacsony szinten, a rendelkezésre álló információk alapján nem okoz egészségügyi problémákat szervezetünkben. Azt, hogy például a főzéshez, vagy tároláshoz használt fólia alumíniumtartalmából mennyi jut be, több tényező is befolyásolja. A sütés hőmérséklete, az étel savassága, vagy akár a só és fűszerek jelenléte.

Egy 2006-s tanulmány szerint például vörös húsok esetében az alufóliában való sütés során akár 89 százalékkal is megnőhet a húsban található alumínium mennyisége. Ez nagyon soknak tűnik, de a káros hatását még ilyen szélsőséges esteben sem sikerült bizonyítani. Egy dolog biztos, mint mindent, ezt is meg kell próbálni ésszel használni.

Az alábbi videóban a különböző alumínium konyhai eszközök használatának veszélyeivel foglalkoznak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás