promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez történne, ha beleugranánk egy fekete lyukba, ettől a ponttól nincs visszaút a NASA szerint
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Először jó buli lenne, aztán nemes egyszerűséggel a végtelenségig spagettifikálódnánk.

Szupermasszív fekete lyuk – ugye sokan hallottátok már ezt a rejtélyes, súlyos, az ismeretlent tökéletesen jelképező kifejezést? Galaxisunk közepén is pöffeszkedik egy ilyen láthatatlan óriás, melyek egyébként már nem is annyira rejtőzködők, nem is olyan régen ugyanis sikerült lefényképezni egyet.

Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy valaki felnézett az égre és kattintott egyet a telefonjával, nyolc földi teleszkóp kellett ugyanis ahhoz, hogy az M87 galaxisban található, amúgy a teljes Naprendszerünknél nagyobb objektumot „lekapják”.

A NASA ennél kevésbé bonyolult, ám annál látványosabb megoldást választott annak érdekében, hogy szemléltesse, mi is történne, ha hirtelen egy fekete lyuk eseményhorizontján belülre kerülnénk, ahonnan már esélyünk sem lenne elszökni.

Amint valami átlépi ezt a küszöböt, semmi - még a fény sem - nem menekülhet a fekete lyuk gravitációs vonzása alól. A NASA szuperszámítógépe által készített 360°-os vizualizáció először megmutatja, milyen lenne megkerülni egy fekete lyukat, mielőtt belevetnénk magunkat.

„Két különböző forgatókönyvet szimuláltam: az egyikben egy kamera - egy vakmerő űrhajós helyettesítője - épphogy elkerülte az eseményhorizontot, a másikban pedig átlépte a határt, megpecsételve ezzel a sorsát"

- mondta a vizualizáció megálmodója, Jeremy Schnittman asztrofizikus a NASA Goddard Űrrepülési Központjában.

A szóban forgó fekete lyuk hasonló a Sagittarius A-hoz, a már említett, Tejútrendszer középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukhoz. Ennek tömege 4,3 milliószor nagyobb, mint a mi Napunké, eseményhorizontja pedig 25 millió (!) kilométer átmérőjű.

„Ha lenne választásunk, akkor egy szupermasszív fekete lyukba szeretnénk beleesni - magyarázta Schnittman - A csillagtömegű fekete lyukak, amelyek körülbelül 30 naptömegig terjednek, sokkal kisebb eseményhorizonttal és erősebb árapályerőkkel rendelkeznek, amelyek szétszakíthatják a közeledő objektumokat, mielőtt azok elérnék a horizontot”

Schnittmannak igaza van, spagettizálódni ténlyeg sokkal jobb móka lehet!

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás