promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos dolgot fedeztek fel a Tejútrendszerünk szívében - az asztrofizikusok felrobbantak a meglepetéstől
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevesen képesek elképzelni, hogy mi minden rejtőzik a Naprendszerünkön túl, ám amerikai asztrofizikusok egy egész kolóniát fedeztek fel a Tejútrendszer központjában található hihetetlen struktúrákból.

A tudósok azt már korábban is tudták, hogy rejtélyes, mágneses szálak lógnak az űrben, ám egy új kutatás egy egész új populációt fedezett fel, ráadásul ezek kifejezetten a galaktikus központ felé mutatnak. Ezek a szálak különböznek azoktól a filamentumoktól (fonalas képződmény), melyeket korábban Farhad Yusef-Zadeh, az Észak-nyugati Egyetem asztrofizikusa fedezett fel a 80-as években.

A gigantikus, egydimenziós szálakat már korábban észlelték függőlegesen lógva a Sagittarius A* (egy nagyon fényes és kompakt rádióforrás a Tejútrendszer magjában) körül, a galaxisunk központi szupermasszív fekete lyukánál.

Azonban a Yusef-Zadeh által szintén felfedezett új szálak sokkal rövidebbek, és vízszintesen helyezkednek el, mintegy "kerék küllői" módjára terjedve szét a fekete lyuktól - állítja a csapata.

A vezető tudós többször is megdöbbenten nyilatkozott a felfedezésről:

,,A függőleges szálak végigszelik a galaxist, akár 150 fényév magasra is kinyúlhatnak, míg a vízszintes szálak inkább a Morse-kód pontjaira és kötőjeleire hasonlítanak, és csak a Sagittarius A* egyik oldalát szúrják ki" - írja az Észak-nyugati Egyetem a felfedezésről szóló cikkében.

,,Meglepetésként ért minket, hogy hirtelen egy új struktúrapopulációt találtunk, melyek látszólag a fekete lyuk irányába mutatnak" - ismerte el Yusef-Zadeh.

,,Megdöbbentem, amikor megláttam ezeket. Sok munkát kellett elvégeznünk annak bizonyítására, hogy nem csak áltatjuk magunkat és rájöttünk, hogy ezek a filamentumok nem véletlenszerűek, hanem valószínűleg a fekete lyukunk kiáramlásához kapcsolódnak."

"A tanulmányozásukkal többet tudtunk meg a fekete lyuk pörgéséről és az akkréciós korong orientációjáról. Nagy elégedettséggel tölt el, amikor az ember rendet talál a galaxisunk magjának kaotikus mezőjében".

A felfedezés méreteit szemléltetendő érdemes megjegyezni, hogy galaxisunk középpontja 25 000 fényévre található a Földtől, és Yusef-Zadeh az elmúlt 40 évben foglalkozott ennek a területnek a rejtélyeivel.

Miután évtizedekig tanulmányozta a függőleges szálakat, meglepte, hogy rábukkant a vízszintes megfelelőkre, amelyek becslések szerint körülbelül 6 millió évesek lehetnek.

"Mindig a függőleges filamentumokról és azok eredetéről gondolkodtunk" - mondta. "Hozzászoktam a függőleges változatokhoz. Soha nem gondoltam volna, hogy létezhetnek vízszintesek is" - tette hozzá.

Bár mindkét csoport egydimenziós szálakból áll, melyeket rádióhullámokkal lehet észlelni, és amelyek a galaktikus központban zajló tevékenységekhez kapcsolódnak, itt véget is ér a hasonlóság.

A függőleges, akár 150 fényév magas fonalak jóval nagyobbak, mint a mindössze 5-10 fényév hosszú vízszintes fonalak.

Emellett a függőleges filamentumok merőlegesek a galaktikus síkra, míg a vízszintes filamentumok párhuzamosak a síkkal és a galaxis középpontja felé mutatnak, ahol a fekete lyuk található.

A függőleges filamentumok mágnesesek és relativisztikusak, míg a vízszintes filamentumok látszólag hőt sugároznak. Több száz függőleges filamentum létezik, míg csak néhány száz vízszintes filamentum.

Yusef-Zadeh az új felfedezéseit a fejlett rádiócsillagászati technológiának, különösen a Dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatórium (SARAO) MeerKAT teleszkópjának köszönheti.

A filamentumok lokalizálása érdekében csapata eltávolította a háttérzajt és a zajt a MeerKAT képeiről, hogy elkülönítsék a szálakat a környező struktúráktól.

,,Az új MeerKAT megfigyelések alapvetően megváltoztatták a helyzetet" - mondta.

,,A rádiócsillagászati technológia fejlődése és a hosszabb megfigyelési idő új információkat szolgáltatott számunkra. Ez valóban egy nagyszerű technikai teljesítmény a rádiócsillagászok részéről."

Azonban Yusef-Zadeh munkája még csak most kezdődik, az új felfedezés rejtélyeivel kapcsolatban még rengeteg kérdést kell megválaszolni.

"Az elméletünk szerint valamilyen kiáramlás eredményeként keletkezhettek, ami néhány millió évvel ezelőtti eseményhez köthető" - mondta a szakértő csillagász, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség a filamentumok eredetének megmagyarázásához.

"A munkánk sosem fejeződik be" - hangsúlyozta. "Mindig új megfigyeléseket kell végeznünk, folyamatosan kérdőjeleznünk kell az elképzeléseinket, és szigorítanunk kell az elemzéseinket."

Forrás: wikipedia.hu, indy100.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás