promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eddie Murphy elhappolta Keanu Reeves szerepét abban a filmben, amit Yoda mester rendezett
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

25 éve mutatták be a Fergeteges forgatás című vígjátékot Eddie Murphy-vel és Steve Martinnal, és talán te sem hallottál még róla.

Igazi gyöngyszemeket lehet találni a streamingoldalakon. Sokszor az ember nem is tudja, hogy mit nézne legszívesebben, nekiáll keresgélni a Netflixen, az HBO Maxon, vagy a Disney+-on, hogy milyen újdonságok kerülnek fel, és miket ajánl az adott szolgáltató a legutóbbi választása után. Aztán vannak olyan esetek, amikor egyszerűen műfaj szerint keres rá az ember, mert mondjuk nem akar semmilyen mély drámát vagy elgondolkodtató pszichothrillert nézni, csak kikapcsolni az agyát egy könnyű vígjátékkal. Így bukkantam rá én is a Fergeteges forgatás-ra, amit 1999-ben mutattak be.

Maga a sztori nem ösztönzött volna arra, hogy megnézzem, sokkal inkább az ragadta meg a figyelmemet, hogy kik dolgoztak rajta. A Star Wars-filmekben Yoda mester hangját adó Frank Oz az 1988-as A Riviéra vadorzói-ban dolgozott először együtt Steve Martinnal, majd egy évtizeddel később a komikus-színész írt egy forgatókönyvet egy hullámvölgyben vergődő, kis stúdiót vezető hollywoodi producerről, aki egy jól megírt sci-fit akar vászonra vinni, de ehhez meg kell szerezni az egyik legnagyobb filmsztárt. A színész azonban nemet mond, így a producer kénytelen a tudta nélkül filmezni őt, és aztán a kész felvételekből összeollózni a produkciót.

Steve Martin nem csak forgatókönyvíróként tevékenykedett a projektben, de ő játszotta a mindenre elszánt producert, míg a meggyőzhetetlen filmsztárt Eddie Murphy alakítja. A további szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Robert Downey Jr., Christine Baranski, Terence Stamp, és Heather Graham. Egy ilyen szereplőgárda, illetve a Martin-Oz alkotópáros már elegendő ahhoz, hogy leüljek egy film elé, de csak fokozta a kíváncsiságomat az a tény, hogy

ezt a filmet valós történet ihlette.

(Fotó: Profimedia)

1927-ben a kor egyik nagy sztárja, az Oscar-díjas Mary Pickford Oroszországba utazott, ahol a szovjet rendező, Szergej Komarov felvette őt és férjét, majd egy egész filmet kreált köréjük, és még abban az évben bemutatta Egy csók Mary Pickfordtól címen. Úgy tartják, a színésznő nem is tudott róla, hogy filmezik, de egyesek szerint ez csak a marketingszöveg volt, és valójában azért akart részt venni a projektben, hogy így tegyen barátságos gesztust a szovjetek felé.

Ezt az szürreális sztorit dolgozta át Steve Martin egy olyan történetben, ami a 90-es évek Hollywoodjában játszódik, és ami szatirikus stílusával egy görbe tükröt tart az Álomgyárnak. Eredetileg egyébként nem is Eddie Murphy-t akarták a szerepre, hanem kifejezetten Keanu Reeves-re írták Kit Ramsey karakterét; végül azért esett Murphy-re a választás, mert ő nagy rajongója volt már akkor is Steve Martinnak, és mindenképpen szeretett volna együtt dolgozni vele.

Nem véletlen, hogy erről a filmmel ódákat zengtek a kritikusok, a Fergeteges forgatás nemcsak egy egyszerű vígjáték, hanem egy olyan film, ami megmutatja azokat a filmeseket, akiket Hollywood veszteseiként emlegetnek, több nagy sztárról is lerántja a leplet, illetve kiparodizálja mindazt, ami a filmezés fellegvárában zajlik. Vegyük például a női főszereplőt alakító Heather Graham-et, aki a sikerre és hírnévre vágyó, fiatal színésznőt testesíti meg - azt a típust, aki gyorsan akar felmenni azon a bizonyos létrán, és emiatt hajlandó lefeküdni akár a fél stábbal. Itt is ezt láthatjuk, a szőke, csinos színésznő rögtön a forgatás elején megkörnyékezi színésztársát, a forgatókönyvírót, a producert, majd a legvégén egy befolyásos leszbikus producert, hogy minél jobb szerepeket kapjon Hollywoodban.

(Fotó: Profimedia)

A másik kedvencem az volt, hogy milyen merészen kifigurázzák az alkotók a szcientológiát - ez a filmnek az a része, amiben Eddie Murphy egy AgyÁgyú nevű szervezethez jár rendszeresen kezelésekre. Mondjuk ahogy utána olvastam, Steve Martin sosem vallotta be, hogy ez a történetszál a hollywoodi sztárok körében akkor nagy népszerűségnek örvendő szcientológia paródiája, pedig ordít róla, az.

Maguk a szereplők elég középszerűen hozzák a figuráikat - ez főként azért van, mert a történet igazából három karakterre fordít több időt. Steve Martin a tőle megszokott alakítást nyújtja, Heather Graham jópofa a hollywoodi érdeklotyó szerepében, Eddie Murphy pedig egész egyszerűen uralja a filmet; az ő jelenetei közül az a legjobb, amiben kifejti, hogy ha egy néger színész nem játszik rabszolgát egy filmben, akkor sosem kap Oscar-díjat, és hogy neki sürgősen kell egy szerep, amiért megkaphatja az aranyszobrot. Ráadásul a színész ebben a filmben is több szerepet játszik egyszerre - persze nem olyan sokat, mint a Norbitban vagy a Bölcsek kövérében.

Nyilván a filmnek van egy humornyelvezete, amit nem mindenki tud megérteni, és emiatt nem is tud rajta jókat kacagni, de akinek van egy pici rálátása a hollywoodi filmgyártásra, és fogékony a jól irányzott, szemtelen poénokra, az jól tud szórakozni rajta. A Fergeteges forgatás nem egy eget rengető filmszatíra, inkább egy olyan vígjáték, amin tényleg nem kell agyalni, csak nézni és élvezni.

Steve Martin és Eddie Murphy filmje a SkyShowtime kínálatában érhető el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás