promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A káromkodásnak nem várt következményei lehetnek a testedre, a tudósok bizonyították
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő mit állapítottak meg amerikai kutatók.

A káromkodás ősi emberi tevékenység, melynek gyökerei a nyelv és a vallás korai fejlődésében keresendők. A káromkodások gyakran tabunak számító témákhoz kapcsolódnak, mint a szexualitás, a halál, a testi funkciók vagy a szent dolgok. Ezért a káromkodás célja gyakran a provokáció, a sokkolás, vagy a tiltott témák verbális érintése volt.

A történelem során a káromkodás ellenőrzése és tiltása gyakran a vallási és politikai hatalom eszköze volt. A káromkodást bűnnek tartották, és súlyos büntetést vonhatott maga után. A káromkodókat megbüntethették pénzbírsággal, korbácsolással, börtönnel, sőt, akár halálbüntetéssel is.

A káromkodás már az ókori Egyiptomban is létezett. A Bibliában is találhatóak káromkodások.

Akik gyakran káromkodnak, örülhetnek, ugyanis egy új tanulmány kimutatta, hogy bizonyos helyzetekben a káromkodás jót is tehet. A kutatás szerint a káromkodás és a durva gesztusok segíthetnek az embereknek a fájdalomérzet csökkentésében.

A vizsgálatot egy michigani főiskola 111 diákjával végezték. A résztvevőknek hideg vízbe kellett tenniük a kezüket, és addig kellett ott tartaniuk, amíg elviselték a fájdalmat. Közben káromkodniuk kellett vagy semleges szavakat mondaniuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik káromkodtak, tovább bírták a fájdalmat. A tanulmány szerzői szerint ez azért van, mert a káromkodás aktiválja az agyban a fájdalomcsillapító opioidrendszert. Ezen kívül a káromkodás stresszhormonokat is felszabadít, amelyek szintén segíthetnek a fájdalom elviselésében.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a durva gesztusoknak is lehet fájdalomcsillapító hatásuk. Ez azért van, mert a gesztusok aktiválják az agyban a motoroskérget, ami elvonja a figyelmet a fájdalomról.

Természetesen a káromkodás nem minden helyzetben helyénvaló. Azonban, ha egy fájdalmas helyzetben találjuk magunkat, a káromkodás segíthet elviselni a fájdalmat. Tehát, ha fáj nyugodtan káromkodjuk egy jólesőt.

Forrás: Sage Journal

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás