promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szupergazdag titkot rejt egy magyar település neve az ország közepén
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, hogy mit jelent a név, a történetéről pedig még kevesen tudnak.

Magyarországon rengeteg különleges település van, amelyek vagy a nevük után vagy azért, mivel valami hatalmas felfedezés történt a környéken vagy nagy történelmi fordulat játszódott le, bizony különlegesek. Ilyen például Helvécia is, egy olyan település, amelynek a nevében igazából egy ország neve van, illetve azt jelenti, és ennek megvan a történelmi oka is.

Helvécia annyi tesz, hogy Svájc. mindezt pedig latinul. A nagyközséget pedig Nyugat-Európa egyik szupergazdag országáról, Svájcról nevezték el. Az is érdekesség, hogy a világon ezzel nincs egyedül Helvécia, hiszen közel kétszáz Helvécia nevű település létezik a világon. Bács-Kiskun vármegyében található, nagyon közel a vármegyeszékhelyhez, Kecskeméthez.

Honnan jön a név?

A település egy Magyarországon tanári állást vállaló, svájci származású tanártól kapta a nevet. Wéber Ede eredetileg Svájcban, Baselben született, később pedig a magyar kormány megkeresésére érkezett hazánkba, hogy a Balatonfüreden átvegye az árvaházi nevelőintézeti pedagógusokat képző intézet vezetését 1870-ben, tehát alig pár évvel az után, hogy hivatalosan is megalakult az Osztrák-Magyar Monarchia.

Helvécia település pedig az ő kezdeményezésére jött létre később. Wéber Ede a szőlőművelésben látta a jövőt a homokos talajú területen, több társával együttműködve pedig szőlőtelepeket hozott létre. 1892-ben kapta a Helvécia nevet, ekkor még csak félezren laktak a területen , ma közel tízszer ennyi ember él a településen.

Itt telepedett le Wéber Ede fia is, aki harcolt az első világháborúban is.

Így néz ki napjainkban a település:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás