promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szürreális látványt nyújt Magyarország híres kátyúmentes főútja, mintha nem is ezen a bolygón lennénk
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen kátyúmentes főutat sehol máshol nem találni Magyarországon.

Strapabíró autóval kell elindulnunk, ha azt akarjuk, hogy egy darabban érjünk el az úticélig, merthát Magyarországon ugyebár olyan ritka a kátyúmentes főút, mint a piros hóesés augusztus 20-án. Mégis van egy főút, ami nemcsak kátyúmentes, de egészen szürreális látványt nyújt, sehol máshol nem találni ilyet hazánkban, ugyanis ez az egyetlen hibátlan autóút, ami Magyarország sivatagánál található.

Merthogy tényleg van olyan országrész, amit nyugodtan nevezhetnénk a magyar Arrakis-nak, mert ugyanolyan homokdűnék borítják, mint a Dűne című sci-fiben.

Bács-Kiskun vármegyének van egy olyan része, amit homok borít, de nem turista látványosságnak alkotta meg az ember, hanem a természet, ezen belül is a Duna - még a szabályozása előtt. Mikor aztán a folyó elhagyta ezt a vidéket, a szél kialakította a homokbuckák jellegzetes északnyugat-délkelet irányú vonulatait. A homoktengeren kívül csupán fás szárú növényeket találhatunk itt. A magyarországi sivatag 1992 hektáros területet tesz ki, és a Kiskunsági Nemzeti Park kincse.

Ha valaki ide el akar jutni, ahhoz a Bács-Kiskun vármegyei Fülöpházáig kell jönnie, amit 1000 főnél kevesebben laknak - 2015-ös adat szerint 841-en.

Csorba Dániel is ellátogatott ide nemrég, és megmutatta, milyen csodálatos látványt nyújt a hazai sivatag, ám még ennél is érdekesebb, hogy milyen tökéletes, kátyúmentes főút van itt. Az országjáró tartalomgyártó - aki nemrég bemerészkedett az elhagyatott balatoni villába is, aminek emeleti szobája irtóztató dolgot rejtett - rávilágított arra, hogy a homoknak köszönhetően teljesen jól járható autóút van Fülöpházánál, hiszen ha itt egy kis lyuk alakul ki, akkor elegendő, ha egy úthenger elegyengeti az útszakaszt, és máris újra sima a felület.

Csodáljátok meg ti is a magyarországi sivatagot, és nézzétek meg a kátyúmentes főutat Csorba Dániel videójában:

A magyar Arrakis Bács-Kiskun

Posted by Csorba Dániel almanachja on Saturday, April 27, 2024
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás