promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Duna mélyére süllyedt a titokzatos sziget, amelyet szinte minden magyar ismer - 50 éve nyugszik a folyó mélyén A senki szigetének ihletője
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szigetet a folyó nyelte el néhány évtizeddel ezelőtt.

Az Ade Kalah sziget egy apró sziget volt a Dunán, amelyet elsősorban törökök laktak. A lakosság a szigeten főleg szőlő-, dohány és rózsatermesztéssel foglalkoztak. A szigetet végül 1972-ben nyelte el a Duna a vaskapui vízierőmű építésekor. Neve törökül annyit tett, mint "erődsziget".

A sziget a történelem során többször is gazdát cserélt, sőt, egy ideig még Magyarországhoz is tartozott, méghozzá az első balkáni háború után, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia annektálta azt, így pedig A Krassó-Szörényi vármegyéhez tartozott. A neve Újorsova lett ekkor.

Az első világháború után végül Romániához került. A sziget lakosságát később az erőmű építése matt kitelepítették, az emberek többsége Törökországban telepedett le. A sziget építményeiből később egy darabig még a mecset teteje hirdette a utókornak, hogy sok évszázadig a területen volt egy sziget.

A lakosság nem volt túl nagy a területen, csupán 1000 fő lakta, ám nagyon sokáig számított a turisták egyik kedvelt úti céljának, ilyenkor többszörésőre nőtt a területen megforduló emberek száma.

Jókai Mór is ismerte a szigetet, és erről több helyen is említést tesz, így sokan azt feltételezik, hogy ez a kis, világtól elzárt ékszerdoboz lehetett az Aranyember című regényében a Senki szgetének ihletője.

(Forrás: Femina, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás