promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megmagyarázták a Tóth Gabi-jelenség okát: mostmár az énekesnő sem tudja tovább tagadni, itt a bizonyíték
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudomány adott választ, kiderült a rejtély.

A magyar interneten "nagyot ment" az az elmélet, miszerint Tóth Gabi folyton úgy néz, mint az aktuális párja - és egy kutatócsoport tanulmánya alapján lehet is igazság a dologban.

Azok a párok, akik hosszú távú kapcsolatban élnek, gyakran hallják, hogy az emberek azt mondják, hogy hasonlítanak egymásra. Az internetet általában lenyűgözi, hogy két párkapcsolatban élő ember mennyire hasonlít egymásra, szinte olyanok, mint a hasonmások. Több pszichológiai tanulmány is megpróbálta kutatni ezt a jelenséget, hogy az emberek egy idő után hasonlítanak a partnerükre. Az egyik legkorábbi ilyen irányú vizsgálatot a Michigani Egyetem kutatói végezték, akik a folyamatos együttélésnek tulajdonították, hogy a párok hasonlítanak egymásra.

A Springer kiadónál megjelent tanulmány szerint a hosszú ideig együtt élő párok egymás érzelmeinek utánzásába kezdenek belenőni. Ez viszont ahhoz vezet, hogy arcizomzatuk a tartós társas érintkezés miatt tartósan hasonló szerkezetűvé válik. A tanulmány alapján 2020-ban Pin Pin Tea-makorn és Michal Kosinski több mint 500 pár arcvonásait elemezte, és megállapította, hogy a párok nem az idő múlásával hasonlítanak egymásra, a hasonlóság a kezdetektől fogva fennáll. Számítógépes látásmóddal és rengeteg adattal alátámasztva Tea-makorn és Kosinski megállapította, hogy az arcfelismerő algoritmusok a kapcsolatok kezdetén feltűnő hasonlóságokat azonosítottak, amelyek az idő múlásával nem sokat változtak. A Nature című szaklapban megjelent tanulmányuk kiemelte, hogy az ember gyakran választ magának olyan partnert, aki hasonlít rá.

A CBC-nek nyilatkozva Tea-makorn elmondta, hogy miért vannak ilyen hasonlóságok: "Az emberek biológiai és szociológiai okokból is hajlamosak olyan partnereket választani, akik hasonlítanak rájuk. Nem csak a kinézet, hanem a személyiség, az értékrend és a társadalmi-gazdasági státusz is". Hozzátette: "Az emberek olyan dolgok iránt is kialakul egyfajta preferencia, amelyek ismerősek számukra. Mivel úgy nőttünk fel, hogy a tükörből vagy a családtagjainkból ismerjük magunkat, hajlamosak vagyunk szimpátiát kifejleszteni a hozzánk hasonlóan kinéző emberek iránt"." A kutató rámutatott az arcvonások hasonlóságára az olyan hírességpárokban, mint Benedict Cumberbatch és Sophie Hunter vagy Gisele Bundchen és Tom Brady.e

Norvég kutatók ezt a szempontot már korábban, 2013-ban is vizsgálták, ahol a résztvevőket arra kérték, hogy válasszák ki a legvonzóbb arcot a különböző változatok közül. A változatok között szerepelt a résztvevők arcának morfózása, amelyet a partnerükkel összevegyítettek más morfózott arcokkal. Érdekes módon a PLOS ONE szaklapban közzétett tanulmány eredményei a saját maguk morfózott képei mellett szóltak. Ha lehetőséget kaptak rá, a férfi és női résztvevők egyaránt a sajátjukhoz hasonló arcot választották. Justin Lehmiller szociálpszichológus, a "Tell Me What You Want" (Mondd, mit szeretnél) című könyv szerzője a TIME-nak elmondta, hogy az emberek hajlamossága az ismerősnek tűnő arcok iránt természetes, de tudat alatt történik. Bár sokan azt állítják, hogy "az ellentétek vonzzák egymást", Lehmiller hangsúlyozta, hogy hajlamosak vagyunk arra, hogy tudtunkon kívül vonzódjunk ahhoz, ami ismerős számunkra.

A régi időkkel ellentétben a kapcsolatok és a házasság dinamikája folyamatosan változik. Azoknak, akik munka vagy tanulás miatt utaznak, szélesebb lehetőségük van a partnerválasztásra. Míg a korábbi tanulmányok a hasonlóságokat annak tulajdonítják, hogy hosszú ideig egy megszokott társadalmi berendezkedésben élnek, ez ma már nem így van. Lehmiller szerint tehát a jövőben csökkenhet a hasonlóan kinéző párok száma, mert manapság már nem lehetünk biztosak abban, hogy mi táplálja a vonzalmat két ember között. "A vonzalom ez a nagyon összetett jelenség, és nagyon sok tényező játszik szerepet benne. A kezdeti hasonlóság vezethet ahhoz, hogy vonzódsz valakihez, de ez nem jelenti azt, hogy boldog párkapcsolatod lesz. A vonzalmat nem könnyű megjósolni" - mondta Lehmiller.

forrás: Scoop

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás