promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most tényleg havazni fog? Bedurvul az időjárás a melegedés előtt
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mutatjuk, hol lehet havazás a melegedés előtt.

A következő 36 órában egy ciklon fog átrobogni hazánk felett, majd jön a beígért melegedés, ismét 20 fok felett lesznek a hőmérsékletek az ország minden részén. Előtte viszont még kicsit szélsőséges lesz az időjárás, ugyanis több helyen esőre, kiadós mennyiségű csapadékra, zivatarra kell számítani; sőt egyes helyeken még havazás is előfordulhat.

Az OMSZ által kiadott riasztás szerint kedden délután délnyugaton kisebb eséllyel, holnap az ország keleti, északkeleti részén a mainál valamivel nagyobb eséllyel fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket szélerősödés, apró szemű jég, valamint lokálisan intenzívebb csapadék kísérhet.

(Fotó: OMSZ)

Ugyanakkor kedden késő délutántól, estétől a nyugat, délnyugat felől érkező ciklon egyre kiterjedtebb csapadékrendszeréből szerda éjfélig országszerte várható eső, több helyen tartós eső. Ennek mennyisége főként a Dunántúl nyugati felén, harmadán több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t, de a nyugati határ környezetében akár a 30 mm-t is. Szerda délutántól, estétől csökken a csapadékhajlam.

A meteorológusok hozzátették, hogy késő délutántól, estétől a Kőszegi- és a Soproni-hegység magasabb részein (~5-600 m fölött) havas eső, havazás is előfordulhat.

(Fotó: OMSZ)

Ami az országos időjárás-előrejelzést illeti, éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, délen este egy-egy zivatar még kialakulhat. Az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szél többfelé élénk, sőt a Nyugat-Dunántúlon erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11, a Nyugat-Dunántúlon 2 és 5 fok között alakul.

Szerdán nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi felén valószínű eső, zápor, az északkeleti, keleti megyékben néhol zivatar is lehet. Az Északi-középhegységet kivéve többfelé megerősödik a nyugatias szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul.

Részletesebb időjárás-jelentés az alábbi videóban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás