promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van remény Suhajda Szilárd özvegye számára, egyenesen a Mount Everestről jött a hír: lehozhatják férje holttestét a világ legmagasabb hegyéről
Borítókép:  Youtube - csisztuchannel
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hazakerülhet szeretett férje holteste, hamarosan elkezdik a mentési folyamatokat.

2023 május 24-én rettenetes hír érkezett a Mount Everestről: Suhajda Szilárd, nemzetünk egyik büszkesége, a világ egyik legjobb hegymászója azon a napon eltűnt. Összesen három napig keresték a hegymászót, egy idő után pedig, akármennyire is szörnyű kimondani, a holttestét, azonban május 27-én végül ezt a mentőakciót is leállították.

A Himalája hegység része a Mount Everest, ami minden hegymászó álma, azonban a csúcsra való feljutás embert próbáló és éppen emiatt sok emberéletet követelt már magának a csúcstartó hegy. Évente sokan vágnak neki a feladatnak, azonban nem ritka az, hogy valaki nem jut le élve a hegyről. A zord körülmények az életmaradást is megnehezítik, így többször, több helyen elmondták, hogy a hegymászók nem tudnak egymásnak segíteni, arra pedig végképp nincs lehetőségük, hogy egy esetlegesen útjukba kerülő holttestet levigyenek a hegyről.

Az ott dolgozó serpák, akiknek a feladata a hegymászók segítése és a hegy tisztántartása idén is fontos feladatot kaptak: 18 katonával kiegészülve tisztítják meg a Mount Everestet, melyen a hegymászók rengeteg szemetet hagynak hátra és az idei évben azt is kiemelten fontos feladatként tervezik, hogy 5 elhunyt hegymászó holttestét lejuttassák a hegyről.

Sokakban feléledt a remény, hogy ezek között lehet Suhajda Szilárd is, akinek megkerülésével valóban végső búcsút vehetne tőle családja, felesége és kisfia.

A hegy tisztítására kiemelt figyelmet fordítanak, melyben a nepáli hadsereg is segédkezik, 2019 óta összesen 110 tonna hulladékot szállítottak le a hegyről.

A Himaláján összesen 12 hegymászó halálát jegyezték fel, közülük pedig 5 nem került elő, közöttük van Suhajda Szilárd is. Az alaptáborba április 14-én megérkezett csapat idén még 10 tonna hulladékot szeretne elszállítani és az eddig meg nem lelt 5 holttest lehozatalát tervezik az első ütemben. Tavaly összesen 478 engedélyt adtak ki a Himalája csúcsának megmászására, így a veszélyes körülmények ellenére sem csillapodik az érdeklődés a csúcs meghódítása iránt. 2024-től kezdve minden hegymászó nyomkövető chipet kap, ez pedig óriási lépés a biztonság érdekében.

Az ország egy emberként reménykedik abban, hogy megtalálják a hős hegymászót.

Suhajda Szilárd özvegye egy nagy lélegzetvételű, hosszú interjút adott Csisztu Zsuzsának, amelyben nem kerüli a nehéz, szomorú témákat sem. Ezt ide kattintva tudod megtekinteni, ahol megtudhatod annak a három pokoli napnak a történetét és azt is, hogy azóta mi történt Suhajda Szilárd kedvesével:

Forrás: penzcentrum.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás