promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez Suhajda Szilárd lenne? Sokkoló felvétel került elő egy halottról a Mount Everesten
Borítókép:  Facebook / Suhajda Szilárd
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hegymászók jelentkeztek be TikTok-on a Mount Everestről, akik egy halott próbálkozó mellett mentek el.

Ahogyan az köztudott, Suhajda Szilárd sajnos már biztosan nem lehet életben, akinek az volt a célja, hogy oxigénpalack nélkül hódítsa meg a Himalája fölé magasodó Csomolungmát. A magyar hegymászó szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, körülbelül 8700 méteres magasságból.

Sok szakértő elmondta, hogy karnyújtásnyira a céltól iszonyatosan nehéz racionális döntést hozni. Mivel Suhajda Szilárd nem fordult vissza, onnantól már versenyt futott az idővel. Egyedül, oxigénpalack nélkül meghódítani a csúcsot az egyik legnagyobb kihívás, ami sok tapasztalt hegymászó életét követelte.

A Suhajda Szilárdért indított mentőcsapat leért a Mount Everestről. Mikel serpa is kijelentette, hogy a magyar hegymászó már biztosan nincsen életben, de a holttestét nem találták meg. Egyedül Suhajda Szilárd sátrára találtak rá a négyes táborban. 7950 méteren. Amilyen személyes tárgyakat ott találtak, azokat lehozták a hegyről.

Mikel és Gelje serpák a lehető legrövidebb idő alatt jutottak fel 8800 méteres magasságba, és bevállalták a roppant megterhelő kutatást is több órán keresztül. A család végül alapból is úgy döntött, hogy a holttest a Mount Everesten marad, akkor is, ha esetleg megtalálják.

Tegnap megemlékezést is tartottak budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél, de Békéscsabán is volt gyertyagyújtás, ami Suhajda Szilárd szülővárosa.

Elég komoly figyelmeztetésként holttestek fogadják rengeteg alkalommal azokat a mászókat, akik a Mount Everestet akarják meghódítani. Tavaly novemberig bezárólag 310 emberről tudni, akinek a hegy vette el az életét. Az ő többségüknek sírul is fog szolgálni a Csomolungma. Gárdos Sándor, Várkonyi László és most már Suhajda Szilárd is azon magyar mászók közé tartozik, akik a Mount Everest áldozatául estek.

Most előkerült a TikTok-on egy videó, ahol két hegymászó a Hillary Stepnél járt. Ide kattintva jól látható, hogy ez melyik pontja is a Mount Everestnek. A megrázó felvételen jól látható, hogy egy halott próbálkozó van a mászók útjában.

Rögtön érkezett is a kérdés valakitől kommentben: „Is that Szilárd Suhajda?” vagyis magyarul „Ez Suhajda Szilárd lenne?”. Nos, a magyar mászó biztosan nem ilyen ruhát viselt, ráadásul a videót kicsit régebben töltötték fel. Ettől még a felvétel megmutatja a Mount Everest sötét oldalát, ahol sokszor a holttestek az útjelzők.

Nincs kizárva, hogy valamikor Suhajda Szilárd teste is előkerül valamikor, de ahogy a család is jelezte, már biztosan a hegy lesz a nyughelye.

@everestexpeditionsnepal Finally at the Hillary Step and...there’s a dead climber’s body in the way.No choice but to climb on and focus as we traverse the 3,000m #Everest #nep original sound - Everest Expedition
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás