promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szomorú sors vár a Mount Everestre, hamarosan nem ez lesz a világ legmagasabb pontja
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Trónfosztásra kell számítania a Mount Everestnek, de ez nem holnap fog bekövetkezni.

A Föld egyik legkülönlegesebb helye a Mount Everest, vagyis a Csomolungma, a világ legnagyobb, legmagasabb hegye, ami jelenleg 8848 méter magas, persze a tengerszinttől számolva. Sokan meg akarják hódítani, több magyarnak is sikerült már az utóbbi években, évtizedekben, de sajnos bőven vannak olyanok is, akik nem élik túl az életre szóló kalandot – jelenleg is rengeteg holttest pihen ezen a helyen.

Kevesen tudják, de a Mount Everest folyamatosan egyre csak magasabb lesz, ugyanis évente nagyjából 4 millimétert növekszik. Ez azért van, mert még mindig mozognak a réges-rég összeütközött földrétegek. Az ember azt hinné, hogy ezek után be van biztosítva, hogy örökké ez lesz a Föld legmagasabb pontja, de úgy néz ki, hogy ez egyáltalán nem így van, ugyanis trónfosztás van a láthatáron.

Van a 8848 méter magas Mount Everesttől pár száz kilométerre, szintén a Himalájában egy Nanga Parbat nevezetű, hatalmas hegy, ami jelenleg 8126 méter magas, viszont az évente nem 4, hanem 7 milliméterrel növekszik – vagyis elvileg nagyjából 241 ezer év múlva megelőzi a Csomolungmát, és onnantól kezdve ez lesz a világ legmagasabb pontja.

Persze ez még odébb van, viszont elkerülhetetlennek tűnik, szóval jobb, ha mindenki tudja, hogy a Mount Everest uralkodásának meg vannak számlálva a napjai, sok-sok generáció múlva már a Nanga Parbat meghódításával fognak foglalkozni az emberek – feltételezve, hogy akkor még lesz emberiség, illetve Föld bolygó, hiszen nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

Íme a Nanga Parbat:


Kép: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás