promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy hegy a Földön, amely magasabb a Mount Everestnél
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is kevéssel, hanem bőven több, mint egy kilométerrel emelkedik fölé.​

Azt már az általános iskolások is tudják, hogy Földünk legmagasabb hegye a Himalájában lévő Mount Everest (tibeti nyelven: Csomolungma). A 8848 méteres csúcs meghódítása az emberiség legnagyobb kihívásai közé tartozott egészen 1953-ig, amikor Edmund Hillary és Tendzing Norgaj feljutottak a hóval borított tetőre.

Annak a tankönyvek már kevesebb teret szentelnek, hogy a Mount Everest 8848 métere valójában a csúcs tengerszint feletti magasságát jelenti. Ha azonban a „klasszikus” módon mérjük a hegyeket, vagyis a lábuktól a tetejükig, akkor létezik nála nagyobb is.

Ez pedig nem más, mint a Hawaii-on lévő Mauna Kea, amely 10 203 méterre emelkedik ki a felszínből, vagyis bő 1,3 kilométerrel magasabb a Kína és Nepál határán lévő társánál. A Mauna Kea tengerszint feletti magassága azért mindössze 4207 méter, mert jelentős „hátrányból” indul: szunnyadó vulkánként a lába több kilométerrel a tengerszint alatt található.

A hósapkája miatt a helyiek által „fehér hegynek” (vagyis Mauna Keának) nevezett képződmény utoljára 4500 éve tört ki. A hawaiiak úgy hiszik, hogy ott lakik Wakea isten és az őseik, de azért is tartják szent helynek, mert ez a találkozási pontja az Égapának és a Földanyának.

Mivel a Mauna Kea magasra nyúlik, a környezete száraz, és a légáramlatok is stabilak, ezért a tetejéről szinte zavartalan kilátás nyílik a csillagos égboltra. Nem véletlen, hogy miután 1964-ban elkészítették a csúcshoz vezető utat, utána rengeteg csillagászati teleszkópot is telepítettek a hegy tetejére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás