promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy tó egy szigeten, amelyben van egy sziget egy tóval, és abban egy sziget
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ilyen szemkápráztató természeti csodák gyakoribbak, mint a legtöbben gondolnák.

A címben megfogalmazott földrajzi különlegesség a Fülöp-szigetek nevezetessége. A matrjoska babához hasonló felépítés pedig nem az ember alkotása, hanem a természet egyik utánozhatatlan csodája.

A helyzet egyébként nem annyira bonyolult, mint elsőre látszik, legalábbis a helybéliek már aligha látnak benne különlegességet. Az egésznek a kiindulópontja Luzon, a Fülöp-szigetek legnagyobb földdarabja, nem mellesleg pedig az ország gazdasági és politikai központja.

Luzon szigetén található a 234 négyzetkilométer kiterjedésű (vagyis a Balaton területének felét sem elérő) Taal-tó, amelyben egy vulkáni sziget magasodik. Ez meglehetősen aktív, még idén nyáron is voltak kisebb kitörései.

A kráter belsejében szintén található egy tó, abban pedig jelenlegi végállomásunk, a Vulcan Point-sziget, amelyben sajnos nincs egy további állóvíz, mert az már valóban világszenzáció lehetne. Az ilyen „többhéjú” földrajzi képződmények ugyanis gyakoribbak, mint gondolnánk.

Fotó: Google Maps

A legnagyobb efféle képződmény Kanadában alakult ki. Ontario állam nevezetessége az észak-amerikai Nagy-tavak közé tartozó Huron-tó, amelyben megtalálhatjuk a Manitoulin-szigetet is. Ennek belsejében van a 104 négyzetkilométeres Manitou-tó, amelynek tükörsima vizét számtalan kisebb sziget (Roper, Bear, McCracken's Island) ékesíti.

Felmerülhet a kérdés, hogy a mi Balatonunk nem lehetett-e valamikor ugyanilyen szenzációs. Nos, a tudósok szerint csak részben: az 1260-as években a magasabb vízszint miatt Tihany, Szigliget és Fonyód is szigetként emelkedett ki a vízből, és erről oklevelek is tanúskodnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás