promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató hangot adott ki az azték halálsíp, még ma sem tudják pontosan mire használhatták
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elsősorban az ellenségek megfélelmítésére használhatták a koponya formájú eszközöket

Az 1990-es években archeológusok egy csoportja rálelt egy feláldozott ember csontvázára egy mexikóvárosi templomban. Az áldozat kezében pedig egy bizarr, koponya formájú, sípszerű, kerámiából készült hangszert találtak.

Ez volt az első alkalom, hogy ráleltek egy azték halálsípra.

A félelmetes hangeszköz azonnal megihlette a tudósokat, akik megpróbálták reprodukálni, hogy vajon milyen hangot adhatott ki, és pontosan mire használták. Sokan úgy vélik, hogy olyan félelmetes hangot képes produkálni, amilyet csak egy természetfeletti lény, egy szellem, vagy az elátkozottak sikolya, esetleg a hevesen süvítő szél adhat.

Ezek között nyilván akadnak kissé túlzó hasonlatok is, de az tény, hogy az azték halálsíp nem adott kellemes hangot, és nem éppen az emberek megnyugtatására használták. Ám mivel az azték halálsíp hangja talán a szél süvítését idézte, ezért a tudósok úgy vélik, hogy az azték szélisten, Ehecatl előtti tisztelgésre is használhatták.

Mivel nyugtalanító hatása volt, ezért más teóriák szerint ezeket a sípokat az azték harcosok gyakran alkalmazták csaták során, ezzel megfélemlítve az ellenfeleiket. Míg mások úgy vélik, hogy emberi áldozatok bemutatásakor ezzel az éles hangú síppal űzték el a gonosz szellemeket.

Az igazság valahol a fentiek között lehet, mivel a tudósok a mai napig csak találgatni tudják, hogy vajon mi lehetett a pontos célja az azték halálsípok elkészítésének.A 3D nyomtatásnak hála manapság már könnyedén is reprodukálni tudják a halálsípok megjelenését, és akár a hangját is. A lenti videóban meghallgathatjuk,

milyen félelmetes hangra képes egy ilyen síp.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás