promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Misztikus erővel bírnak az azték piramisok kristálykoponyái, vagy az emberiség legnagyobb átveréséről van szó?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legendás kristálykoponyák rejtélye megoldódni látszik, de az eredménynek sokan nem fognak örülni.

A 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben egészen őrületes magyarázatot adtak a kristálykoponyák rejtélyére, hiszen a filmben űrlényekhez kötötték a dolgot. Ebben az esetben viszont a fikció nem csupán légből kapott, teljes mértékben kitalált dolog, hanem annyi valóságalapja is van, hogy rengetegen valóban úgy gondolják, hogy az azték kristálykoponyáknak van közük a földönkívüliekhez.

Sok-sok évtizede foglalkoztatja az embereket a helyenként múzeumokban is kiállított kristálykoponyák titka, hiszen a szóbeszédek szerint piramisok rejtik őket, illetve mágikus erővel bírnak, és képesek megzavarni az elektromos eszközöket. Sőt, van, aminek állítólag kéken világít a szeme, szóval egészen hátborzongató jelenségeket társítanak ezekhez a tárgyakhoz – amik könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb átverései.

Az első azték kristálykoponya elvileg 1856-ban bukkant fel, de az eredetét nem lehet pontosan tudni. Állítólag egy Eugene Boban nevű ember találta, majd adta el, de akkoriban még nem voltak olyan precíz eszközök, amikkel meg lehetett mondani egy ehhez hasonló leletről, hogy autentikus, vagy sem. Az biztos, hogy akkoriban nagy lázban voltak az emberek a frissen felfedezett kultúra miatt, így mondhatni jókor került elő ez a kristálykoponya.

Persze már akkor felmerült, hogy átverésről van szó, és valójában nem is egy azték kristálykoponyáról van szó, a későbbiekben pedig egyre több ilyen tárgy jelent meg különböző helyeken, nagyjából egy tucatnyi.

2008-as vizsgálatok kimutatták, hogy valóban nem több száz évesek ezek a kristálykoponyák, mivel viszonylag modern, forgásra képes eszközökkel lettek elkészítve, amik egyáltalán nem léteztek az azték időkben – vagyis ezek alapján egy csúnya átverésről van szó, aminek szépen bedőlt az egész emberiség.

Persze még mindig rengeteg rejtély kapcsolódik ezekhez a kristálykoponyákhoz, de nagyon úgy tűnik, hogy nem mágikusak, nem űrlények hagyták itt nekünk őket, és nem is a piramisokban, illetve a föld alatt várták, hogy valaki felfedezze őket – hanem csak valaki nyerészkedni akart, és annak idején képes volt megetetni az egész világot a koholt leletek valódiságával kapcsolatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás