promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 A magyar Stonehenge rejtélyét mai napig nem tudjuk biztosan megfejteni
Borítókép:  Instagram: @drpanyikanita
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jártál már a Stonhenge-nél? Lehet nem is kell olyan messzire menni.

A pákozdi ingóköveket gyakran emlegetik a magyar Stonehenge néven. Ha valami izgalmas Budapesthez közeli kirándulóhelyet keresünk, akkor a pákozdi ingókövek tökéletes választás.  

A Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében álló, 44 hektáros természetvédelmi területen a Velencei-hegységben helyezkedik el a Pákozdi-ingókövek természetvédelmi terület. Ezen a rejtélyes helyen 200-250 méterrel a tengerszint felett egyedülálló alakzatok, ingókövek láthatóak. Az ingókövek szerte Európában megtalálhatóak és különlegesnek számítanak. Nem tudjuk, hogy kerültek oda és hogyan állnak még mindig.

Többféle magyarázat is van keletkezésükre. Van, aki szerint egy óriás dobálta szét, de inkább tűnik valószínűnek az a megoldás, hogy ezeket a stílusosan elrendezett óriás köveket a természet hozta létre, annak ellenére, hogy olyanok a kőalakzatok, mintha szándékosan rendezték volna össze.

A tudományos magyarázat szerint, idővel a szél és a víz által erodált gránitfelszín szilárdabb, ellenállóbb sziklái megmaradtak és felszínre törtek. Ezek a Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellen tudtak állni az eróziónak, a köveket pedig a szél és a víz formálta ilyen alakúvá.  

A túra során a látványos ismertebb ingóköveket fedezhetjük fel először, ez nagy élmény a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. A kövek többségére biztonságosan fel lehet mászni, többek között a Pogány-kőre, és gyönyörködni a táj nyújtotta szépségben – azonban adott kövekre, mint például a Pandúr-kő, veszélyes lehet felmászni, így nagyon óvatosnak kell lennünk. 

[[kod1]]

Ha megtekintenénk ezeket a természeti csodákat és kirándulnánk a családdal egyet, akkor az alábbi túraútvonalat ajánljuk.

Jó kirándulást a magyar stonehenge-nél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás