promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazánk kedvenc hercegnőjének a házassága nem indult egyszerűen, kevésen múlt, hogy királyi hitves lett
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kihívás volt az esküvő, de végül jóra fordult a történet.

Erzsébet mindössze 16 éves volt, amikor összekötötte sorsát Európa egyik legbefolyásosabb uralkodójával, a 24 esztendős Ferenc Józseffel. A  legenda sokáig úgy tartotta, hogy eredetileg Erzsébet nővérét, Ilonát szánták az uralkodónak, azonban a legfrissebb kutatások szerint valószínűleg nem volt ennyire egyértelműen meghatározva a jövőbeli hitves sorsa. Mindenképpen magas rangú lányt keresett az udvar, aki méltó volt Ferenc Józsefhez mind korában, mind társadalmi helyzetében.

József nádor lánya, Ilona is felmerült a lehetséges jelöltek között, de az udvari politika inkább a német kapcsolatok megerősítését kívánta, nem pedig az inkább Magyarországhoz köthető József nádorral. Ahogy fogyni kezdtek a lehetséges ara-jelöltek, úgy irányult a figyelem Ferenc József unokatestvérei, a Wittelsbach-hölgyek felé

Ferenc József és Sisi két alkalommal találkoztak hivatalosan, mielőtt az első hivatalos találkozójukra került volna sor. Az első ilyen alkalommal a leendő királyné mindössze 5 éves volt, míg a második találkozásnál már 10 esztendős.

Édesanyjuk, Ludovika vitte el a lányait Ischlbe, hogy megismerkedjenek az ifjú császárral. Bár talán Ilona, a már 18 éves lány lehetett volna az első számú jelölt, Ferenc József szívében csak Sisi foglalt helyet.

„Ferenc József számára szerelem volt első látásra. Gyakorlatilag azonnal Sisi iránti jegyesként tekintett rá. Csak két héttel később tért haza a lány, hogy hivatalosan is megtörténjen az eljegyzés. Az esküvőig még háromszor találkoztak, mielőtt 1854. április 20-án Sisi Münchenből Bécsbe utazott, hogy Ferenc József feleségül vegye"

– mesélte mondta Faludi Ildikó muzeológus, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum dolgozója.

A menyasszony április 22-én érkezett Bécsbe, ahol ünnepélyes fogadtatásban volt része, ágyúdörgés és harangzúgás köszöntötte. Maga az esküvő is hatalmas kihívást jelenthetett a rendkívül érzékeny, mindössze 16 éves lány számára.

Szokatlanul késő este, hét órakor vonultak az oltár elé az Ágoston-rendiek templomában, majd a ceremóniát vendégek fogadták, és díszvacsora követte. Az ifjú pár még a bécsi népünnepélyre is ellátogatott, hogy köszöntse az embereket egy nyitott kocsiból. A kimerült, megfélemlített, az etikettet többször is megsértő, visszahúzódó Sisi alig várta, hogy véget érjen az este.

A nászút sem hozott megkönnyebbülést, mivel az elfoglalt uralkodó minden hajnalban hazatért Bécsbe, hogy az ország ügyeit intézze. Bármennyire is nehéz lehetett az aznap, az 170 évvel ezelőtti nap mindkét főszereplője számára, a birodalom lakói soha nem látott szeretettel fogadták az új királynőt. Sissiről csak az elmúlt két évben készült két nagy költségvetésű tévésorozat, ami jelzi, hogy történelmi hatása az egyik legkiemelkedőbb volt. Az alábbi videóból még sok érdekesség kiderül a magyarok kedvenc hercegnőjéről:

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás